Telemark vil ha vinter-OL

Video: Telemark lanserer seg som kandidat til vinter-OL i 2026. Se tirsdagens pressekonferanse i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sentrale idrettsledere i Telemark jobber med å få vinter-OL til fylket i 2026.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge NRK vil planene om en ny norsk OL-søknad bli lansert på en pressekonferanse tirsdag.

Leder av Telemark idrettskrets og tidligere kultursjef i Telemark fylkeskommune, Geir Berge Nordtveit, bekrefter OL-planene.

– Jeg kan bekrefte at vi ønsker å få vinter-OL til Telemark, men har ingen kommentarer utover det, sier han til NRK.

Statskanalen hevder videre å kjenne til at initiativtakerne skal ønske å få med seg Vestfold og Buskerud på OL-planene.

Rimeligere leker

Bak OL-initiativet som nå kommer, ligger tanken om at eventuelle vinterleker i Telemark kan bli langt rimeligere enn hva som så langt har vært normalen.

Både Oslo og Tromsø har vært på banen med OL-søknader de siste årene, men begge ganger ble arbeidet stanset før søknaden havnet på bordet til Den internasjonale olympisk komité (IOC). Pengebruken var et av flere ankepunkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I etterkant av den havarerte Tromsø-søknaden ble det fra Norges Idrettsforbunds side understreket at en eventuell ny OL-søknad måtte komme fra grasrota i norsk idrett. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har også vært klar på at idretten må stå bak en ny søknadsprosess.

Både i 1952 og 1993 ble OL-ilden tent på hjemplassen til Sondre Norheim i Telemark-bygda Morgedal. Og det var i Morgedal den moderne form for skisport oppsto.

Innsbruck trakk seg

Flere byer har vært aktuelle som arrangør for OL i 2026, blant dem østerrikske Innsbruck. Sistnevnte trakk seg imidlertid etter en folkeavstemning om saken.

Sveitsiske Sion er også på banen. Nylig garanterte sveitsiske myndigheter 6,7 milliarder kroner i støtte til en eventuell søknad.

Også Stockholm, Calgary, Almaty, Sapporo og en amerikansk by er nevnt i diskusjonen. FIS-president Gian Franco Kasper gjorde det nylig klart at han ser på Sapporo som det heteste alternativet. I så fall havner nok et OL i Asia.

Sørkoreanske Pyeongchang arrangerer vinterlekene kommende vinter. I 2020 er det sommer-OL i Tokyo og i 2022 er det vinterleker i Kinas hovedstad Beijing.