Bjørgen vil ikke ha skicross:– Langrenn handler om utholdenhet og den som er sterkest

Marit Bjørgen under trening på Isbreen i Val Senales i Italia onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Marit Bjørgen under trening på Isbreen i Val Senales i Italia onsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marit Bjørgen (37) vil ha dialog og ikke for store endringer i verdenscupprogrammet. Sprint med elementer av skicross liker hun ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Debatten om hvordan verdenscupprogrammet i langrenn skal se ut i framtiden er i full gang. Det er uvisst hva utfallet blir.

Blant forslagene som ligger på bordet er:

* Skiathlom erstattes med jaktstart.

* Klassisk sprint kuttes ut. Alle sprinter skal være i fristil, og det kan være aktuelt å legge inn elementer som hopp og diverse underveis.

* Innføring av en lagsprint med én utøver fra hvert kjønn.

Bjørgen er ingen tilhenger av drastiske endringer av det eksisterende øvelsesprogrammet, men er samtidig klar over at hun i dette tilfellet tilhører den eldre generasjonen.

– Det er ingenting som er vedtatt. Jeg tror at det er viktig og ikke gjøre for store endringer. Jeg mener at klassisk sprint må beholdes. Det finnes plasser der hvor det er tøffe nok løyper fortsatt. Det er heller andre ting man bør se på, sa hun da NTB snakket med henne under den pågående høydesamlingen i Val Senales denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kapasitet

37-åringen har vært med i verdenscupen i snart 20 år. Hun vet hva hun vil ha og ikke vil ha.

– Jeg er en del av den eldre generasjonen, og jeg mener at langrenn handler om utholdenhet og den som er sterkest. Derfor er jeg også imot skicross og den biten. Da stiller det også utfordringer til utstyret. Et lite hopp kan gjøre at du brekker skiene. Jeg tror at man må ta med utøverne til dialog. Langrenn handler om kapasitet og hvem som er sterkest, mener Bjørgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tema

Øvelsesprogrammet er selvsagt et hett tema når utøverne møtes. Programmet definerer skiløperlivet deres og er med på hvordan framtiden deres ser ut.

Ingvild Flugstad Østberg er en utøver som behersker begge stilartene. Også hun håper at klassisk sprint vil overleve, men ellers har hun foreløpig ingen sterke meninger om hvordan FIS skal sette opp sitt nye program.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke tenkt mye på det. Jeg er en type løper som kan gå alt. Det er vanskelig å si for meg om det er noen øvelser jeg vil ha vekk eller absolutt ikke vil ha vekk. Det har vært endringer gjennom flere år, og det vil det fortsette med. Jeg vil jobbe for at vi skal beholde klassisk i sprint i hvert fall. Såpass kan jeg si. Dette er vel en debatt som er i startfasen. Det blir vel ingen endringer for kommende sesong, men vi får bare følge med og eventuelt ta klarere standpunkt etter hvert, sier Østberg til NTB.