Hegle Svendsen: – Tror det blir mitt siste OL

Emil Hegle Svendsen lader opp til sesongen i naturskjønne omgivelser i Frankrike.
Emil Hegle Svendsen lader opp til sesongen i naturskjønne omgivelser i Frankrike. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Emil Hegle Svendsen (32) klarer ikke se for seg at han går OL i 2022. Vinterlekene i Pyeongchang ligger an til å bli trønderens olympiske farvel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart 12 år er gått siden skiskytterprofilen debuterte i OL-sammenheng med sjetteplass på fellesstarten i Torino. Siden har det blitt ytterligere to vinterleker og fem medaljer. Fire av dem i gull. I Pyeongchang i februar står 32-åringen etter alt å dømme på startstreken i sitt fjerde OL.

Flere blir det neppe.

– Jeg tror dette blir mitt siste OL, sier Hegle Svendsen til NTB og gløtter opp mot den skarpe høstsola i franske Correncon-en-Vercours, der skiskytterne i disse dager gjør unna viktige sesongforberedelser.

Sekunder tidligere har han innledet svaret på NTBs spørsmål om egne framtidsplaner med å fastslå at han «sikkert nå vil servere artikkelens overskrift på et sølvfat». Slik ble det også.

Uten feilskjær

– Hvordan har du kommet fram til erkjennelsen av at det ikke blir flere OL etter Pyeongchang?

– Det handler vel om at alle sånne beslutninger tas på bakgrunn av den følelsen du har, og det er at jeg er inne på desserten i karrieren. Jeg er rett og slett i gang med den siste innspurten, så får vi se om jeg har noe mer å gi, smiler Svendsen.

Med sine 26 mesterskapsmedaljer har Hegle Svendsen meritter de færreste kan vise maken til. Samtidig har karrieren inneholdt bølgedaler. Forrige sesong kom 32-åringen aldri helt opp på det nivået han aller helst vil å være på. Sykdomstrøbbel i sesongoppkjøringen ga et tynnere treningsgrunnlag enn ønskelig, og det straffet seg utover vinteren.

Nå ser ting helt annerledes ut. Bak seg har 32-åringen en treningssommer nærmest fri for feilskjær. Da NTB møtte medaljegrossisten på trening i Holmenkollen nylig var han tydelig på at lysten til å slå tilbake er stor.

– Jeg har ikke levert på det nivået jeg ønsker på noen år, så det hadde vært gøy å finne tilbake til det, sa han og utdypet:

– Jeg er en sånn type som blir veldig mett av suksess, og desto mer gira når det går dårlig. Nå er jeg veldig gira på å komme tilbake på det gode gamle nivået.

Ser for seg flere år

I solsteiken i Frankrike er Svendsen igjen tydelig på at han ikke går inn i OL-sesongen med bristende motivasjon–trass i erkjennelsen av at OL-karrieren går mot slutten.

– Motivasjon er ikke svart-hvitt, dårlig eller bra. For min del er den veldig bra med tanke på å gjøre det bra i vinter. Samtidig vet jeg hvor mye som kreves og hvilken jobb som må legges ned, og resultatet blir ikke bra hvis det bare er 90 prosent innsats. Jeg vet med meg selv at jeg skal ha en bra avslutning på karrieren, så får det være det. Fire nye år blir for mye, kjenner jeg, sier 32-åringen.

– Kan karrieren være over allerede etter OL dersom du får den gode karriereavslutningen du ønsker deg i Pyeongchang?

– Akkurat nå trives jeg veldig bra og synes dette er kjempeartig. Jeg ser nok for meg noen år til, men jeg tror ikke det blir fire, smiler Svendsen.

Foreløpig forsøker han ikke å tenke så altfor mye på det som trolig blir karrierens siste OL. Det ligger fortsatt noen måneder fram i tid.

– Akkurat nå fokuserer jeg kun på den daglige jobben og prøver å bli litt bedre på alt. Det er det som er idrett, og så kommer de store evenementene når de kommer, sier Svendsen.

9. februar neste år tennes OL-ilden i Sør-Korea. To dager senere innleder de mannlige skiskytterne sin jakt på edelt metall med sprint. Der kan fort veteranen Svendsen være blant de aller heteste favorittene.

Personvernpolicy