Meny

Island-sjefen fryktet EM-bakrus

Islands kaptein Aron Gunnarsson etter mandagens seier mot Kosovo. Foto: Brynjar Gunnarsson / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mindre enn 18 måneder etter at Island sensasjonelt slo England ut av fotball-EM, er laget igjen på alles lepper.

2-0-seieren over Kosovo mandag kveld gjør at øynasjonen er direktekvalifisert til kommende sommers VM-sluttspill i Russland.

Klokka 20.40 lokal tid lød sluttsignalet som skapte historisk sus.

Island har aldri tidligere vært med i et VM-sluttspill i fotball, og lagets trener Heimir Hallgrímsson trodde det ville bli vanskelig å følge opp suksessen som laget hadde under Lars Lagerbäcks ledelse.

Under Norges nåværende trener tok laget seg til kvartfinalen.

– Jeg trodde at det skulle bli vanskelig å motivere spillerne. Den første ølen etter en stor fest er ikke alltid den beste. Det er tøft å vende tilbake til hverdagen etter den kjempefesten vi hadde i Frankrike, sa Hallgrimsson etter at VM-billetten var sikret.

Bekymringene viste seg ubegrunnet. Island er klare for en ny fest i Russland etter å ha kvalifisert seg på bekostning av ikke bare Kosovo og Finland, men enda fetere lag i form av Kroatia, Tyrkia. Østerrike og Ukraina.

Det er bare to år siden at Island tok seg til sitt første fotballmesterskap. På veien til sluttspillet i Frankrike-EM slo de blant annet Nederland.

– Vår suksess akkurat nå er ikke det endelige målet i Russland. Vår suksess måles opp mot den lange reisen mot målet, sa Hallgrimsson filosofisk etter Kosovo-seieren.

Med sine 334.000 innbyggere er Island den minste nasjonen noen gang målt etter innbyggertall til å nå et VM-sluttspill i fotball.

Ingen nasjon med færre enn én million innbyggere har noen gang deltatt i et VM-sluttspill.

Populært