Island-sjefen fryktet EM-bakrus

Islands kaptein Aron Gunnarsson etter mandagens seier mot Kosovo. Foto: Brynjar Gunnarsson / AP / NTB scanpix.
Islands kaptein Aron Gunnarsson etter mandagens seier mot Kosovo. Foto: Brynjar Gunnarsson / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindre enn 18 måneder etter at Island sensasjonelt slo England ut av fotball-EM, er laget igjen på alles lepper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

2-0-seieren over Kosovo mandag kveld gjør at øynasjonen er direktekvalifisert til kommende sommers VM-sluttspill i Russland.

Klokka 20.40 lokal tid lød sluttsignalet som skapte historisk sus.

Island har aldri tidligere vært med i et VM-sluttspill i fotball, og lagets trener Heimir Hallgrímsson trodde det ville bli vanskelig å følge opp suksessen som laget hadde under Lars Lagerbäcks ledelse.

Under Norges nåværende trener tok laget seg til kvartfinalen.

– Jeg trodde at det skulle bli vanskelig å motivere spillerne. Den første ølen etter en stor fest er ikke alltid den beste. Det er tøft å vende tilbake til hverdagen etter den kjempefesten vi hadde i Frankrike, sa Hallgrimsson etter at VM-billetten var sikret.

Bekymringene viste seg ubegrunnet. Island er klare for en ny fest i Russland etter å ha kvalifisert seg på bekostning av ikke bare Kosovo og Finland, men enda fetere lag i form av Kroatia, Tyrkia. Østerrike og Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare to år siden at Island tok seg til sitt første fotballmesterskap. På veien til sluttspillet i Frankrike-EM slo de blant annet Nederland.

– Vår suksess akkurat nå er ikke det endelige målet i Russland. Vår suksess måles opp mot den lange reisen mot målet, sa Hallgrimsson filosofisk etter Kosovo-seieren.

Med sine 334.000 innbyggere er Island den minste nasjonen noen gang målt etter innbyggertall til å nå et VM-sluttspill i fotball.

Ingen nasjon med færre enn én million innbyggere har noen gang deltatt i et VM-sluttspill.