Svensson håper Norge kopierer Island-kurven

<p>Jonas Svensson nyter tillit under landslagssjef Lars Lagerbäc Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix</p>
Jonas Svensson nyter tillit under landslagssjef Lars Lagerbäc Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Jonas Svensson har ståltro på Lars Lagerbäcks landslagsprosjekt. Om ett år vil høyrebacken se Norge virkelig bite fra seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lagerbäck fikk en trå start på Norge-jobben. Den svenske trenerveteranen måtte vente til kamp fire før den første seieren kom. Det skjedde hjemme mot Aserbajdsjan (2-0) i september.

Noen dager senere ble det et skrekkelige 0-6-tap for Tyskland i Stuttgart. Torsdag fikk spillerne påfyll av sårt tiltrengt selvtillit i 8-0-festen mot San Marino.

Svensson har vært i troppen i alle Lagerbäcks seks kamper som norsk landslagssjef og spilt fem av dem, hvorav fire fra start. Trønderen minner om at 69-åringens islandske eventyr ikke ble til over natten.

– Han har sagt at det har tatt litt tid med alle lagene han har trent. Også med Island tok det litt tid i starten før det ble skikkelig bra. Vi så jo hva Island fikk til, og vi ønsker jo å få til noe av det samme. Det ville vært stort om vi kunne fått deltatt i et mesterskap, sier AZ Alkmaar-proffen til NTB.

Rett kurs

Lagerbäck tapte sine fire første kamper med Island. Sakte, men sikkert ble laget fra øya med under 350.000 innbyggere å regne med i mesterskapskvalifiseringer. Det desiderte høydepunktet kom i fjor sommer da islendingene gikk videre til EM-kvartfinale etter å sendt England hjem i skam.

– Jeg har troen på prosjektet som foregår her nå. Om ett års tid håper jeg vi har utviklet oss til et lag som kan bite fra seg og som er i stand til å kvalifisere seg til det neste mesterskapet, sier Svensson og viser til EM i 2020.

Jo Inge Berget ser også klare tegn på at Norge er på rett kurs med Lagerbäck ved roret.

– Det går absolutt riktig vei. Etter Nord-Irland-kampen (i mars) synes jeg det har gått bra. Vi fikk oss en knekk mot Tyskland, der vi var skikkelig dårlige og tyskerne skikkelig bra, men ellers synes jeg det har gått riktig vei. Det er klart det tar tid, for det er mye som skal terpes på og samkjøres. Forhåpentligvis står vi om ett år mye bedre rustet enn det vi gjør nå, sier Berget til NTB.

Nasjonsliga

Om ett år ville normalt den nye EM-kvalifiseringen starte opp, men slik blir det ikke i 2018. Da vies høsten til nyvinningen Nations League, der Europas landslag deles inn i fire divisjoner og kjemper om opp- og nedrykk. Med turneringen blir treningskamper erstattet med tellende kamper.

Norge vil bli seedet på nivå to eller tre i gruppetrekningen for nasjonsligaens C-divisjon (der A er best og D dårligst).

Hver divisjon får en «bonusplass» i sluttspillet etter at den ordinære EM-kvalifiseringen er avsluttet. De fire best plasserte lagene i hver divisjon som ikke allerede er kvalifisert skal i mars 2020 ut i sluttspill om en EM-plass. Det skjer i form av semifinaler og finale for hvert nivå.

Vinner Norge sin gruppe i C-divisjonen høsten 2018, vil det ikke bare bety opprykk til B-divisjonen, men også garantere omspill om EM-plass mot tre andre lag fra C-nivået dersom Lagerbäcks lag skulle feile i den vanlige EM-kvalifiseringen.

– Min første tanke er at det er interessant. Det blir kanskje litt mer interesse for treningskampene og gjør det mer gjevt for oss spillerne, sier Svensson på spørsmål om hva han tenker om UEFAs nasjonsliga.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært