Sundby liker ikke OL-utryggheten

Martin Johnsrud Sundby er på rulleski i Holmenkollen-anlegget fredag. Han liker ikke å føle på utrygghet i forbindelse med vinter-OL i Sør-Korea.
Martin Johnsrud Sundby er på rulleski i Holmenkollen-anlegget fredag. Han liker ikke å føle på utrygghet i forbindelse med vinter-OL i Sør-Korea. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Drøye fire måneder før OL synes Martin Johnsrud Sundby idrettsverdenen i for liten grad erkjenner den spente situasjonen på den koreanske halvøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I februar ska det kjempes om olympiske medaljer i sørkoreanske Pyeongchang. OL-byen ligger om lag 80 kilometer fra grensen til Nord-Korea.

Den eskalerende konflikten mellom de to landene har fått nasjoner som Frankrike og Østerrike til å signalisere at det kan bli aktuelt å holde sine utøvere hjemme.

Nord-Korea har de siste månedene gjennomført flere rakettoppskytinger og prøvesprenginger, og i tillegg har ordkrigen mellom nordkoreanernes leder Kim Jong-un og USAs president Donald Trump spisset seg kraftig til.

Martin Johnsrud Sundby innrømmer gjerne at han ikke liker situasjonen.

– Jeg er opptatt av situasjonen, selvfølgelig er jeg det. Jeg synes ikke det er behagelig, for det virker som to ustabile cowboyer som skal måle størrelse til enhver tid. Plutselig kan det skje noe, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norske sponsorer dropper OL i Sør-Korea

Bør stabilisere seg

Langrennsstjernen sier han i øyeblikket har mest fokus på selve konflikten – og ikke så mye på hvilke konsekvenser den kan komme til å få for de kommende vinterlekene i Pyeongchang.

– Jeg tenker som helt sikkert de fleste andre at dette er en situasjon som helst bør stabilisere seg – og helst bli litt bedre. Det er ingen som ønsker at dette skal eskalere ytterligere, for da vet ingen hvor vi havner. Det betyr i så fall en så usikker framtid for verden, at noen neppe tør å tenke i de baner en gang, sier Sundby.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at det fortsatt er drøye fire måneder til OL-ilden tennes i Sør-Korea, mener 33-åringen at idrettsbevegelsen i større grad burde ha erkjent alvoret.

– Når et så stort arrangement står på trappene, må man kanskje forsøke å beholde roen, men dette er en utrygg situasjon. Det føler jeg ikke man erkjenner i så stor grad fra idrettsverdenen, selv om enkelte nasjoner har sagt at de ikke liker utviklingen. Man bør erkjenne fra høyeste hold at dette er en situasjon som er spent og som kan få innvirkning på ting og tang, sier Sundby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Journalister vurderer sikkerheten under OL

Uholdbart

Sundby legger til at han setter sin lit til at «det kommer i stand fredssamtaler, slik at gemyttene roer seg litt».

– Hvis ikke det kommer bekreftelser på at Mr. Kim skal kutte ut med denne missilskytingen sin et par uker i februar, er ikke det en holdbar situasjon. Det å arrangere et OL med missiler som suser over hodene på utøverne, er en dårlig sak, sier langrennsveteranen.

– Hva skal til for at du blir hjemme?

– Jeg kommer til å følge de rådene som blir gitt. Sånn sett blir jeg en del av saueflokken. Noen gjør til sjuende og sist opp status og bestemmer seg for om dette er «innafor» eller ikke bra, og da blir jeg med på den vurderingen, sier 33-åringen.

Olympiatoppen har tidligere opplyst at de vil følge rådene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: OL-uro i langrennsleiren

Bare bjeffing

Landslagskollega Finn Hågen Krogh bruker minst mulig energi på den spente politiske situasjonen rundt Nord-Korea.

– Jeg tenker veldig lite på det. Jeg er ikke redd for at det skal gå galt, og jeg kan uansett ikke påvirke situasjonen. Dermed bruker jeg heller ingen energi på dette, sier han til NTB.

Emil Iversen håper situasjonen og partene har roet seg når OL-ilden tennes.

– Når det kommer til saker som denne, er OL helt uviktig. Blir det krig, er det andre ting som betyr noe enn om vi får gå OL. Jeg tror dette er mest bjeffing mellom to statsledere, og jeg håper også det er tilfellet. Mitt håper er at OL blir arrangert, og at det blir et strålende mesterskap, sier han til NTB.

OL i Pyeongchang starter 9. februar neste år.

Les også: Her er OL-medaljene