Paris tildelt OL i 2024, Los Angeles i 2028

Her får Paris og Los Angeles tildelt olympiske sommerleker. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Paris ble onsdag formelt tildelt olympiske sommerleker i 2024, mens Los Angeles fikk lekene fire år senere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanligvis omfattes slike tildelinger med stor spenning, men ikke denne gang. I praksis ble det tidlig i sommer klart at IOC-kongressen i Lima ville gi de to kandidatbyene hvert sitt OL, og i slutten av juli gikk begge byer med på en avtale som innebar at Paris skulle være først ut.

Dermed var onsdagens møte i Perus hovedstad Lima bare en formalitet. Evalueringskommisjonen la fram sin rapport og anbefalte begge byene som gode OL-arrangører, og deretter fikk byene selv presentere seg overfor IOC-medlemmene.

Paris-borgermester Anne Hidalgo lovet "kostnadseffektive og bærekraftige" leker og sa at både Paris og Los Angeles ønsker å inspirere senere vertsbyer til å følge deres eksempel.

Det ble ikke stilt noen kritiske spørsmål. IOC-president Thomas Bach spurte om selve avstemningen kunne foregå ved håndsopprekning, og ingen motsa seg det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En vinn-vinn-vinn-situasjon, sa Bach om onsdagens tildeling.

Tredje gang

Både Paris og Los Angeles blir OL-vertsby for tredje gang. Frankrikes hovedstad hadde lekene i 1900 og 1924, og får dem altså tilbake etter akkurat 100 år. Paris søkte uten hell om lekene i 1992, 2008 og 2012.

USAs nest største by Los Angeles arrangerte sommerlekene i 1932 og 1984. Ventetiden mellom to leker blir altså atskillig kortere, men OL i 2028 blir første sommer-OL i USA siden Atlanta-lekene i 1996, altså et gap på hele 32 år. Det blir også de første lekene i USA overhodet siden vinterlekene i Salt Lake City i 2002, et fravær på over et kvart århundre.

Feiring

I stedet for spennende "valgvaker" kunne man på forhånd planlegge feiringer av tildelingen i begge vertsbyene. I Paris var det friidrettsøvelser ved Eiffeltårnet, og avgjørelsen ble etterfulgt av at OL-ringene ble avdekket på Trocadero-plassen.

I Los Angeles brant OL-ilden på Los Angeles Memorial Coliseum igjen allerede før den offisielle tildelingen.

Det er første gang IOC foretar tildeling av to OL-arrangement på en gang. IOC-medlemmene ga seg selv høylytt applaus etter å ha gjort Paris og Los Angeles til OL-verter.