– Som å sammenlikne alkohol og heroin

Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere norske eksperter mener det er feil å sammenlikne verdiene i urinprøvene til Therese Johaug og syklisten Alberto Contador.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Therese Johaug avla i fjor høst positiv dopingprøve for det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin.

I en artikkel fra februar skrev Dagbladet at sporene av clostebol i Johaugs urin er 260 ganger høyere enn sporene av middelet clenbuterol i urinen til den dopingtatte syklisten Alberto Contadors urin.

Tidligere leder for Kripos-laboratoriet Tormod Bønes, er ikke imponert over sammenlikningen.

– Det de roter med her, er at de legger til grunn at medikamenter og legemidler flest doseres i samme mengde. Det er svært feilaktig. En dopingdose clostebol er ofte flere tusen ganger større enn en dopingdose clenbuterol. Å si at, oi, Johaug hadde 260 ganger høyere dopingdose enn Contador, og dermed underforstått si at hun må ha brukt det til å fuske, gir ingen mening i denne sammenhengen, utover det å forsterke publikums inntrykk av at Therese Johaug forsettlig har fusket, sier Bønes til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 12 år gammel dopingsak får Johaug-advokat til å reagere

Epler og pærer

Han sier doseringen av stoffene er forskjellige, og at sammenlikninger av urinprøver ikke skal gjøres.

Heller ikke rettstoksikologer, Jørg Mørland, er imponert.

– For det første er det i denne sammenlikningen snakk om verdier av forskjellige stoffer med forskjellig potens, og det er helt basalt i rettstoksikologien at man ikke sammenlikner ulike stoffer. For å relatere det til rusmidler kan man jo si at dersom du inntar 5 milligram heroin vil du bli ganske påvirket, mens du ikke vil kjenne noen ting om du inntar 5 milligram alkohol. Det er kanskje et dårlig eksempel, men det er i hvert fall noe folk kan relatere seg til, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig fikk Johaug sin endelige dom fra Idrettens voldgiftsrett (CAS). Den norske skiløperen er utestengt i 18 måneder, som betyr at hun mister OL i Sør-Korea i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stiftelse håner Johaug med dopingbilde

– Feilaktig og uheldig

Johaugs manager, Jørn Ernst, sier til Dagbladet at saken har vært en belastning i en allerede vanskelig periode.

– Jeg setter stor pris på at det nå kommer en faglig vurdering og forklaring på den sammenlikningen av Therese og Contador sine nivåer av ulovlig stoff i prøvene. Dagbladet sin første artikkel om sammenlikningen av innholdet i prøvene, har vært direkte feil og misvisende. Den har skapt et feilaktig og uheldig inntrykk hos mange vedrørende Therese sin sak, sier Ernst.

Det var i september i fjor at det gikk galt for den norske jenta. Hun fikk kremen Trofodermin av landslagslege Fredrik Bendiksen for en solforbrent leppe. Kremen viste seg å inneholde det forbudte stoffet clostebol, og Johaug hadde ikke sett det røde dopingmerket på pakken. Bendiksen tok på seg alt ansvar, men Johaug ble straffet med hjemmel i utøverens strenge egenansvar.