Johaug-saken:– Håper de har tatt til fornuften

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nervene er i høyspenn timer før Therese Johaug får dopingdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke fått noen signaler om at vi får dommen i dag. Det har heller ikke kommet beskjed om at dommen blir utsatt på nytt, så den kommer det neste døgnet, sier Jørn Ernst, manageren til langrennstjernen Therese Johaug, til ABC Nyheter.

Torsdag reiste Ernst selv til italienske Seiser Alm, hvor Johaug for tiden er på høydesamling. Der kommer de til å være når dopingdommen fra Idrettens voldgiftsrett (CAS) blir klar.

De siste dagene har han vært i tett kontakt med Johaug.

– Therese er spent og venter på en avklaring, noe hun har gjort en god stund. Hun ser frem til å legge saken bak seg. Det viktigste nå er å få dommen, så hun kan fortsette mot målene som er satt for sesongen, sier han.

Les også: – Johaug-saken har bydd på interne problemer i CAS

– Tatt til fornuften

Også mor og far Johaug, Gro og Thorvall, skal være med datteren når dommen kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært tøft, men jeg håper de har tatt til fornuften, sier Thorvall Johaug til Dagbladet.

Onsdag skrev VGs sportskommentator Leif Welhaven at både Johaug og det internasjonale skiforbundet (FIS) trolig vil være fornøyd med en utestengelse på 15 måneder, to måneder mer enn hun fikk av domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

– Det har jeg ingen formening om. Jeg har ikke tenkt så mye over hva vi er fornøyd med. Vi får se hva det blir først, så får vi ta en vurdering senere, sier Ernst.

Les også: Stiftelse håner Johaug med dopingbilde

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man vet jo aldri

Han har imidlertid ingen tro på full frifinnelse.

– Personlig tror jeg ikke det er en stor sjanse for det. Man vet jo aldri, men sjansen er nok liten. Blir dommen fra Norges idrettsforbund stående er vi nok fornøyd med det, sier Ernst.

Johaug var i høring i hovedkvarteret til CAS i Sveits i juni. Dette fordi FIS valgte å anke skistjernens utestengelse på 13 måneder. FIS mente dopingdommen ikke var streng nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Johaugs smertegrense går på 15 måneder. Beslutter CAS å øke straffen med mer enn to måneder, mister hun vinterlekene i Sør-Korea i februar.

Les også: Hasse Svens: – Helt umulig at hun ikke får straff

– Fornuften seire

Bakgrunnen for saken er en positiv dopingprøve. Det ulovlige middelet fikk Johaug i seg etter bruk av en leppekrem innkjøpt i Italia i september i fjor.

Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen påtok seg all skyld for hendelsen. Det var han som i fjor ga Johaug kremen som viste seg å inneholde det forbudte stoffet clostebol.

– Jeg håper fornuften seirer til slutt, sa Bendiksen til pressen i juni etter at han hadde vitnet under høringen i CAS.