Meny

Ingebrigtsen slo tilbake og tok gull på 5000 meter

Jakob Ingebrigtsen vant U20-gull på 5000-meteren lørdag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jakob Ingebrigtsen løp inn til finaleseier på lørdagens 5000 meter under U20-EM i Italia. Han la dermed bak seg skuffelsen han opplevde tidligere på kvelden.

16-åringen var i mål på tiden 14.41,67. Han slo spanske Tariku Novales med 2,99 sekunder.

Nesten tre timer tidligere falt yngstebror Ingebrigtsen i nest sist sving i finalen på 1500-meteren og ble hektet av i seierskampen. TIl slutt måtte favoritten tåle en svært skuffende åttendeplass.

Pappa Gjert Ingebrigtsen trodde først det var sønnens egen feil, men etter å ha studert TV-bildene var han klar i sin tale.

– Han ble felt av en idiot av en nederlender. Det var ikke uflaks, men ufint. Jakob hadde spasert inn til gullet om han ikke hadde blitt hektet, men sånn er nå det. Det er en del av gamet. På 5000-meteren holdt han hodet kaldt og leverte veldig bra, sa han engasjert til NTB etter lørdagens to finaleløp.

Det var Jakob Ingebrigtsens første medalje i mesterskapet. Søndag går løs på sitt femte løp på fire dager når han skal kjempe om det edleste metallet på 3000 meter hinder.

– Jeg vil ikke være helt fornøyd. Å tape er det verste jeg vet. Det er ikke veldig gøy, men to av tre må være godkjent det også, sa unggutten selvsikkert til NRK før søndagens finale.

Sår

Etter å ha ligget bak i feltet fra start på 1500-meteren, løp rogalendingen seg opp mot teten. Men fallet gjorde det umulig for ham å kjempe i medaljekampen.

Til slutt ble han slått med 1,91 sekunder av gullvinneren Jake Heyward fra Storbritannia. Nordmannens tid var på 3.58,64.

Ingebrigtsen kom ikke fra fallet uten skavanker.

– Han er sår langs hele høyresiden. Han gikk rett i bakken uten å kunne holde seg for. Vi får prøve å lappe ham sammen slik at han ikke blir for stiv til morgendagens finale, opplyste pappa Gjert.

Tidligere i uken beskrev han sønnens EM-program som «hårreisende».

– Mange vil nok kritisere at han velger å prøve seg på tre distanser i stedet for å konsentrere seg om én medaljeøvelse. Men sånn er det når man er på vei mot noe større. Jakob har mål som er litt lenger fram i tid. Han vil bli verdens beste løper, og under dette mesterskapet gjelder det å få mest mulig læring om kapasitet, begrensninger og taktikk, sa Gjert Ingebrigtsen til NTB.

Markert seg

Selv om sønnen Jakob bare er 16 år og er med i U20-EM for første gang, har det ikke stoppet friidrettskometen fra å markere seg i mesterskapet og være manges gullfavoritt. Sandnes-gutten var raskest i kvalifiseringen på både 1500 meter og 3000 meter hinder.

Men da medaljene skulle deles ut i Ingebrigtsens første finale, ble han altså felt og fikk løpet spolert. Drøyt tre timer senere hadde han full kontroll og tok et klart 5000-metergull.

Jakob Ingebrigtsen overrasket stort da han nylig klarte VM-kravet med god margin i debuten på 3000 meter hinder. Med tiden 8.26,81 satte han europeisk juniorrekord og ble tidenes sjuende raskeste nordmann på distansen.

For øvrig tok Thomas Byrkjeland sjetteplassen på 1500-meteren etter å ha krysset målstreken på 3.57,68, mens Narve Nordås ble nummer ti på 5000 meter med tiden 15.16,29.

Populært