Boasson Hagen gjorde slutt på seierstørken i Tour de France

Edvald Boasson Hagen var sterkest av utbryterne på den 19. etappen. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix
Edvald Boasson Hagen var sterkest av utbryterne på den 19. etappen. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ingen kunne gjøre noe med Edvald Boasson Hagen på den 19. etappen av Tour de France. Rudsbygdingen sikret den første norske etappetriumfen siden 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Endelig satt den. En fantastisk følelse. Denne gang var heldigvis ikke fotofinish nødvendig, sa Boasson Hagen til TV 2 etter målgang.

Dimension Data-rytteren har vært nær seier flere ganger i årets Tour de France, men har vært små marginer unna hver gang – helt til fredagens kraftanstrengelse.

30-åringen vant den 220 kilometer lange etappen fra Embrun til Salon-de-Provence, den lengste etappen i årets utgave av treukersrittet. Forrige norske seier var det Alexander Kristoff som sto for i 2014. Boasson Hagens forrige etappetriumf kom tilbake i 2011. Han har nå tre totalt i det prestisjetunge rittet.

Boasson Hagen stakk fra den ni mann store utbrytergruppen sin 2,1 kilometer før mål. Ingen maktet å hente nordmannen, som dermed kunne seile over mål i ensom majestet.

I brudd

Det etablerte seg tidlig et brudd på 20 mann i starten av etappen. Blant utbryterne satt rudsbygdingen Boasson Hagen. Sterke ryttere som Lilian Calmejane, Tony Gallopin, Bauke Mollema og Ben Swift var også blant utbryterne, men Boasson Hagen slo knockout på alle.

Med to mil igjen av etappen begynte flere av utbryterne å støte. Til slutt ble gruppen delt i to, og Boasson Hagen var i den ni mann store gruppen helt i front. Så stakk han til slutt solo, noe som lønte seg.

Boasson Hagen prøvde å stikke alene med 4,2 kilometer igjen, men bruddrivalene hentet ham.

Tempo lørdag

Sky-laget lot bruddet få stor avstand raskt, noe som ga en klar indikasjon på at bruddet kom til å få gå helt inn. Det ble også utfallet.

Alexander Kristoff gikk i asfalten på onsdagens etappe, men slet seg til mål innenfor tidsgrensen torsdag. Fredag falt Stavanger-syklisten av hovedfeltet på første stigning, men 30-åringen kjempet seg tilbake i feltet etter hvert.

Tour de France fortsetter med tempoetappe lørdag. Rittet avsluttes i Paris søndag. Chris Froome leder sammenlagt, og briten kan sikre seg sin fjerde sammenlagtseier. Det er ventet at Sky-kapteinen trygger seieren på lørdagens etappe.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden