Meny

Spanias mangeårige fotballpresident arrestert i politirazzia

Fotballpresidenten Angel Maria Villar er arrestert. Foto: AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den spanske fotballpresidenten Angel Maria Villar er blant de arresterte i en opprullende korrupsjonssak.

Arrestasjonen skjedde etter at spansk politi tirsdag morgen slo til og ransaket hovedkvarteret til Spanias fotballforbund (RFEF).

Villar er også visepresident i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og i Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

En talsperson sier til AP at i alt fem personer er arrestert mistenkt for korrupsjon, underslag og dokumentfalsk. Villars sønn Gorka og fotballforbundets økonomi-visepresident Juan Padron er også blitt pågrepet.

– Forferdelig trist

Villar skal være mistenkt for å bruke penger fra Det spanske fotballforbundet til å søke fordeler for å bli gjenvalgt som president. Det skriver Marca. Ifølge nyhetsbyrået AFP skal saken også dreie seg om mulig kampfiksing på internasjonalt nivå.

– Jeg kjenner ikke til omstendighetene, men dette er uansett forferdelig trist. Når det gjelder skyldspørsmålet, får vi vente og se hva som skjer. Det er en sterkt beklagelig sak, sier Per Ravn Omdal til NTB.

Omdal har tidligere vært president i Norges Fotballforbund. Han har hatt mange verv i UEFA opp gjennom årene.

– Jeg har kjent ham (Villar) i 30 år. Det jeg kan si er at han har vært en god og nær kollega i mange år, sier han.

67 år gamle Villar var midlertidig UEFA-president fra oktober 2015 til september 2016 før Aleksander Ceferin tok over etter at Michel Platini ble suspendert fra sin post.

– Vi må høre hva domstolen sier. Loven skal følges. Alle er like for den og ingen skal leve utenfor den, sier Spanias kultur- og idrettsminister Íñigo Méndez de Vigo.

Lang fartstid

Villar ble i mai for åttende gang på rad gjenvalgt for en ny fireårsperiode som spansk fotballpresident. Han har lang fartstid som fotballtopp. Helt siden 1992 har han fungert som visepresident i UEFA, og han har vært visepresident i FIFA siden 2002.

I november 2015 fikk Villar en bot på 25.000 sveitserfranc (212.000 kroner) og en advarsel fra FIFA for manglende samarbeid under granskningen av tildelingen av fotball-VM til Russland i 2018.

UEFA sier i en uttalelse at de er klar over rapportene som omhandler Villar, men at de ikke har noen kommentarer på nåværende tidspunkt.

Populært