Ny Tour de France-regel kalles «ubrukelig»

Mark Cavendish treffer reklameskiltene i Vittel tirsdag. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix
Mark Cavendish treffer reklameskiltene i Vittel tirsdag. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix Foto: Christophe Ena / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foran årets Tour de France ble det tatt grep for å gjøre massespurtene mindre farlige. Flere sentrale aktører er sterkt kritiske til effekten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdagens kaotiske spurt i sentrum av Vittel endte med to stygge velter, der en rekke ryttere gikk i bakken. Den siste av episodene, der Mark Cavendish fikk et brutalt møte med reklameskiltene og brudd i skulderen, endte med at regjerende verdensmester Peter Sagan ble diskvalifisert fra årets Tour de France.

På legebulletinen som kom ut fra arrangørene tirsdag kveld, ble det opplyst at i alt ni ryttere hadde vært i asfalten.

Nytt i årets Tour de France er et prøveprosjekt som har som formål å ivareta rytternes sikkerhet bedre i hektiske avslutninger med massespurt. Regelen som nå testes ut, sier at alle ryttere som avslutter etappen innenfor tre sekunder etter vinneren, gis samme tid.

Les også: Cavendish må bryte Tour de France

Nervøst

Målet er at sammenlagtfavorittene ikke nødvendigvis skal behøve å knive med spesialspurterne om å nå målstreken først. Etter tirsdagens kaotiske avslutning gikk Alexander Kristoff langt i å antyde at den nye regelen ikke fungerer helt etter hensikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ganske nervøst og mange spurtere med her, og det så ikke ut til at tresekundersregelen fungerte så veldig bra. Det var mange sammenlagtfavoritter med foran, og da blir det trangt, sa han til NTB og resten av pressekorpset.

Eusebio Unzue, teamsjef for Movistar-laget, gikk enda lenger enn nordmannen da han skulle felle en foreløpig dom over den nye regelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den er ett hundre prosent ubrukelig, sa han ifølge nettstedet Cyclingweekly.

– Regelen utretter ikke det den er ment å gjøre. Ærlig talt, med denne regelen er alt som før, tilføyer han.

Les også: Sagan kastet ut av Tour de France

Får støtte

Unzue får støtte av en rekke sportsdirektører Cyclingweekly har snakket med. Én av dem er Orica-Scotts Matt White.

– Den (regelen) endrer overhodet ingenting. Tourfeltet er for nervøst til at rytterne skal begynne å gi hverandre luker, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom du har en rytter med millioner i lønn, som håper å plassere seg høyt sammendraget i Tour de France, sitter du ikke langt bak i feltet selv om noen har justert reglene, sier Cannondale-sjef Charly Wegelius.

Det kan med andre ord være duket for nye dramatiske avslutninger i verdens største sykkelritt de kommende ukene.