Sagan kastet ut av Tour de France

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjerende verdensmester Peter Sagan ble tirsdag diskvalifisert fra Tour de France etter episoden som sendte Mark Cavendish hodestups i reklameskiltene på oppløpet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den fjerde etappen ble svært dramatisk og endte i intens juryvirksomhet i målområdet i franske Vittel. Ved 19-tiden, rundt to timer etter målgang, kom juryleder Philippe Marien til pressesenteret for å meddele om avgjørelsen som akkurat var tatt.

Den var av det drastiske slaget.

Superstjernen Peter Sagan får ikke sykle flere etapper i årets Tour de France som følge av episoden noen meter før målstreken. TV-bildene viste at Dimension Data-spurter Mark Cavendish ble truffet av Sagans albue og fikk et særdeles ublidt møte med reklameskiltene og den franske asfalten.

Det valgte rittjuryen å slå svært hardt ned på.

Juryleder Marien opplyste at Sagan diskvalifiseres «for å ha satt andre ryttere i fare, inkludert Mark Cavendish og de øvrige som var involvert i krasjen».

Reglementet åpner for diskvalifikasjon i «alvorlige tilfeller».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppgitt Cavendish

En liten halvtime etter målgang tirsdag kom først en melding om Sagan var plassert sist på etappen og ilagt 30 sekunders tidsstraff. I rundt én time var det reaksjonen mot slovaken. Deretter kom den overraskende beskjeden om at superstjernen ikke får sykle det som gjenstår av årets ritt.

Dermed kan Sagan, som vant mandagens etappe til Longwy, se langt etter flere etappeseirer i Frankrike de neste ukene. Slovaken har heller ikke muligheten til å vinne den grønne poengtrøya for sjette gang på rad og tangere tyske Erik Zabels Tour de France-rekord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cavendish-velten og etterspillet den medførte var naturlig nok det store samtaleemnet i Vittel etter tirsdagens etappe. Briten selv ble fraktet til sykehus med store smerter i skulderen og en skadd finger. Røntgenbilder vil avgjøre hvorvidt han kommer til start onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg må i hvert fall sy i fingeren. Hva som er galt med skulderen min, vet jeg ikke. Jeg skal ta røntgen nå, men jeg er ikke veldig optimistisk, sa veteranen.

– Jeg har et godt forhold til Peter Sagan, men den albuen... Jeg må snakke med ham om den, fortsatte briten før han ble sendt videre til sykehus for sjekk.

Sagan oppsøkte selv Dimension Data-bussen etter etappen og snakket med Cavendish. Slovaken sier han ikke visste at rivalen kom på utsiden av ham.

– Det var litt hans feil, litt min feil. Men jeg er lei meg for at Cavendish gikk i bakken. Jeg har snakket med ham og sagt unnskyld, sa den regjerende verdensmesteren.

Les også: Tour de France-rytter dopingtatt

Sint teamsjef

Dimension Data-leiren var i harnisk etter episoden. Da teamsjef Douglas Ryder møtte NTB og det øvrige pressekorpset var han tydelig på at Sagans handlemåte var uakseptabel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet ikke hva som gikk gjennom Sagans hode, men det er åpenbart at de så hverandre, og at han visste at han (Cavendish) var der. Det sa Sagan i et intervju også, sa Ryder.

På direkte spørsmål om han tror Sagan brukte albuen mot Cavendish med vilje, lød samtidig svaret:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vet jeg ikke. Det må dere spørre ham om. Jeg håper det ikke, sa en tydelig irritert Dimension Data-sjef.

Ryder ville videre ikke forskuttere juryens avgjørelse, men gikk langt i å antyde at diskvalifikasjon var en reaksjon som måtte vurderes. Det var åpenbart juryen enig i.

Les også: Sene startnumre kan gi norsk Tour-fordel

Boasson følte med lagkameraten

Alexander Kristoff hadde Peter Sagan foran seg over målstreken, men ble flyttet opp på andreplass bak franske Arnaud Démare etter diskvalifikasjonen. Etter etappen var han glad for å ha unngått å gå i bakken.

– Jeg så ikke krasjen, men jeg hørte den. Den kan ikke ha vært så langt unna meg, sa Katjusja-profilen til NTB.

Edvald Boasson Hagen følte mest av alt med lagkamerat Cavendish.

– Jeg gjorde bare min jobb og så deretter at han lå på bakken da jeg kom forbi, sa han.

Les også: Ingen Johaug-avgjørelse i juli