Dommersjefen innrømmer at videodømming må forbedres

Dette kommer opp på storskjermen på arenaene når videodømming tas i bruk. Her fra kampen mellom Australia og Tyskland i kontinentcupen.
Dette kommer opp på storskjermen på arenaene når videodømming tas i bruk. Her fra kampen mellom Australia og Tyskland i kontinentcupen. Foto: Martin Meissner / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

FIFA-dommersjef Massimo Busacca sier videodømming ikke utelukkende har fungert bra under årets kontinentcup.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Videodømming blir testet under årets prøve-VM, men har blitt satt på prøve i flere situasjoner.

Busacca erkjenner at mange aspekter rundt teknologien må forbedres, blant annet raskere og klarere kommunikasjon ettersom flere situasjoner har tatt såpass lang tid at både spillere, trenere og fans har blitt forvirret.

Likevel sier den tidligere VM-dommeren at han er positiv til at det nye systemet skal bli inkludert i neste års VM.

Busacca insisterer på at teknologien har hjulpet hoveddommeren til å unngå å gjøre store feil i de 12 kampene som er spilt så langt.

Analysene fra FIFA viser at videogjennomgang har hjulpet dommerne til å gjøre om seks situasjoner som omtales som kampavgjørende. I tillegg har 29 "avgjørende situasjoner" blitt bekreftet som korrekte etter videogjennomgang.

Flere situasjoner har skapt frustrasjon hos begge lag i kontinentcupen. Da Eduardo Vargas satte inn 2-0 for Chile på overtid mot Kamerun, måtte videoteamet gjennomgå scoringen for å se om det var offside, men etter noen minutters betenkningstid ble scoringen godkjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Mexico møtte New Zealand, oppsto det håndgemeng på overtid da flere spillere barket sammen etter en duell.

Hendelsen ble gjennomgått på video og etter en forholdsvis lang pause hvor både den gambiske hoveddommeren fikk beskjed på øret om hva som hadde skjedd og også selv var borte hos TV-skjermen utenfor sidelinjen, endte det med tre gule kort.

I oppgjøret mellom Tyskland og Kamerun fikk tyskernes Emre Can en stygg stempling rundt kneet. Etter at dommer Wilmar Roldán hadde fått beskjed av videoteamet om alvorligheten av taklingen, gikk han til TV-skjermen utenfor banen og viste ut Sebastien Siani.

Problemet var bare at det var Ernest Mabouka som taklet Can, og etter å ha fått beskjed om det på øret og igjen sjekket videobildene, viste den colombianske dommeren ut riktig mann mens Siani fikk være på banen.