Lettet Johaug på vei hjem: – Det var tøft

Therese Johaug i Lausanne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Therese Johaug i Lausanne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Therese Johaug er ferdig med CAS-høringen i Sveits. En «svært lettet» langrennsstjerne setter kursen hjemover etter å ha pratet med det norske pressekorpset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt klokken 16.20 kom Therese Johaug ut av slottet Chateau de Béthusy. Der hadde hun blitt hørt av et panel bestående av tre dommere i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) fra klokka 09.30 tirsdag. Slottet der CAS holder til ligger i et idyllisk boligområde ikke veldig langt unna sentrum av Lausanne.

Da Johaug kom ut etter en lang dag i retten, ble hun møtt av et fulltallig norsk pressekorps som hadde ventet utenfor porten til slottet.

Les også : Svensk kommentator mener Johaug fortjener å bli dømt: – Da er det bare å konstatere fakta. Hun var dopet

Aktuelt: Johaug-legen ga sin versjon: – Godt å se henne igjen

CAS-høringen er i gang: – Vi tar ofte hensyn til utøvernes karrierer

– Det var tøft

– Først og fremst er jeg glad jeg er ferdig med dette nå. Det var tøft å repetere alt igjen der inne, men samtidig ble det en fin opplevelse. Atmosfæren var god. Mye av det skyldes nok at jeg var igjennom to tøffe dager på Ullevaal, og at jeg egentlig visste hva jeg gikk til, sa Johaug til NTB da hun kom ut.

Må vente

– Følte du at du fikk sagt det du skulle?

- Absolutt, svarte Johaug.

Var det noe som overrasket deg?

– Nei, sa hun kort.

28-åringen er svært lettet over å nå kunne reise hjem til Norge igjen.

– Det er en fantastisk følelse å være ferdig. Det er en dag jeg har sett fram til utrolig lenge. Nå kan jeg se framover og fokusere på idretten. Jeg slipper å tenke på møter og rettssaker, forklarte Johaug.

– Hva vil du være fornøyd med etter denne dagen?

– Jeg er bare fornøyd med at dagen er over, og at jeg kan sette meg på flyet hjem til Oslo. Nå skal jeg først ha litt ferie, og så skal jeg til Sognefjellet og gå litt på ski, la hun til.

Ventetid

Langrennsstjernen kan måtte vente i seks uker før hun får en dom, en dom FIS vil øke fra 13 måneder til mellom 16 og 20 måneder, ifølge Johaug-advokat Christian B. Hjort.

– Jeg har ventet i åtte måneder. Må jeg vente i seks uker til, så kommer det til å gå fort. Jeg har et fantastisk team rundt meg. Nå skal jeg bruke tid på familie og venner, sa Johaug.

Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen vitnet også under høringen tirsdag.

– Jeg er glad Fredrik kom ned hit for å vitne, sa Johaug.

Høringen i Lausanne var lukket, og ingen fra pressen fikk lov til å være til stede.

Anket

Det er det internasjonale skiforbundet (FIS) som anket saken inn for CAS etter at Therese Johaug ble utestengt i 13 måneder av Domsutvalget i Norges Idrettsforbund. FIS ønsker altså en strengere straff. Therese Johaug har på sin side gått til motanke der hun ber om at hun blir frifunnet helt.

Begge sakene gikk under tirsdagens høring. Hvor stort team FIS stilte med var ikke kjent da høringen startet, heller ikke om de hadde til hensikt å føre vitner.

Selve CAS-panelet besto av de tre dommerne Markus Manninen (Finland), Jeffrey G. Benz (USA) og Romano F. Subiotto (Storbritannia). Manninen er oppnevnt av FIS, mens Benz ble oppnevnt av teamet til Therese Johaug.

Personvernpolicy