– Johaug må ta av seg offer-lusekoften

<p>DOPING: Therese Johaug må møte i CAS etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet Clostebol. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix</p>
DOPING: Therese Johaug må møte i CAS etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet Clostebol. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Expressen-kommentator Tomas Pettersson mener Therese Johaug fortjener utestengelse etter å ha vært «sjukt klønete».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag stiller Therese Johaug (28) til høring i Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne.

Saken får ikke uventet stor oppmerksomhet her hjemme, men også i Sverige er interessen stor. Johaug ble i februar dømt til 13 måneders utestengelse av Norges Idrettsforbunds domsutvalg etter å ha testet positivt på det forbudte stoffet clostebol, som inneholder anabole steroider, etter bruk av en krem.

I en kronikk i Expressen skriver kommentator Tomas Pettersson at 28-åringen kommer til å bli dømt.

– Hvis sportens høyeste domstol nå dømmer Therese Johaug til en lang utestengelse for bruk av anabole steroider kan vi slutte å klø oss i håret. Da er det bare å konstatere fakta. Hun var dopet, skriver han.

Les også: Hasse Svens: – Helt umulig at hun ikke får straff

«Sykt klønete»

INTERESSERT: Expressen-journalist Tomas Pettersson skriver om Johaug-saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INTERESSERT: Expressen-journalist Tomas Pettersson skriver om Johaug-saken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har tatt på seg ansvaret for innkjøpet av salven og at han anbefalte Johaug å bruke kremen på en sår leppe. Johaug har selv erkjent at hun ikke leste dopingadvarselen på pakken, til tross for at medisinen var ukjent for henne og ble kjøpt i utlandet.

Pettersson tviler ikke på Johaugs forklaring om at det var et uhell, men mener at hun fortjener straff etter å ha vært «sykt klønete».

– Det var et uhell. Men det var også sykt klønete. Og derfor skal Johaug dømmes for doping, skriver han i kronikken.

Les også: Jurist: Bjørgens forklaring kan redde Johaug

– Lagt igjen offer-lusekoften

Kommentator i Aftonbladet, Kristoffer Bergström, mener Johaug må ta ansvar for det hun har gjort.

– Johaug skal for siste gang vitne og senere møte pressen. Håper hun har lagt igjen offer-lusekoften hjemme. At hun slutter å prate om hvorvidt hun har gjort feil, og i stedet begynner å snakke om hva saken handler om. Om at hun må ta ansvar, skriver han i en kronikk tirsdag.

Bergström mener den norske skiløperen burde kunne stole på landslagslege Fredrik S. Bendiksen, men at det er et sidespor som ikke forandrer saken.

– Johaug åpnet kremen frivillig. Hun smurte anabole steroider på leppen sin dag etter dag. Mange utøvere før henne har dopet seg på samme måte og blitt dømt etter en strafferamme på 12 til 24 måneder, avhengig av graden av uaktsomhet, skriver han.

Les også: Johaug går for full frifinnelse i CAS

KOMMENTAR: Den svenske langrennskommentatoren Tomas Pettersson i Expressen snakker med Therese Johaug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KOMMENTAR: Den svenske langrennskommentatoren Tomas Pettersson i Expressen snakker med Therese Johaug. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Rask avgjørelse

Ifølge Matthieu Reeb, generalsekretær i Idrettens voldgiftsrett (CAS), er det vanskelig å si når CAS' endelige dom mot Johaug faller, men han sier at det normalt tar cirka seks uker før dommen foreligger i en skriftlig versjon.

Johaug vil trolig be om at avklaringen kommer så raskt som mulig. Voldgiftsretten har muligheten til å avsi sin kjennelse i løpet av to-tre uker, for deretter å komme med en mer fyldig begrunnelse på et senere tidspunkt.

Personvernpolicy