Meny

Sundby mener han har vokst på motgangen

Martin Johnsrud Sundby har hatt mye å tenke på de siste sesongene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For Martin Johnsrud Sundby (32) har innledningen på denne langrennssesongen vært en helt annen enn den forrige. Negativitet er snudd til positivitet.

Mens innledningen til den forrige sesongen ble fullstendig dominert av en astmasak som tok 18 måneder fra regelbrudd til dom og påfølgende utestengelse i to måneder, så har det vært annerledes denne våren.

– Hva er det å lære av et slikt år?

– Jeg har lært meg å håndtere veldig mange vanskelige ting. Jeg har lært meg å håndtere en krisesituasjon både personlig, sammen med venner, familie og profesjonelt. Jeg har fått perspektiv på hvor jævlig moro det er å trene uten å ha en slik krise hengende over seg. Det var godt å komme i gang i vår uten et slikt mentalt bakteppe. Det er jeg glad for, sa Sundby til NTB snakket med ham under langrennssamling på Sognefjellet tidligere denne uken.

Tobarnsfaren mener at han har fått et nytt perspektiv på det hele.

– Tidvis blir ikke denne langrennssporten så viktig når du ser baksiden av det og du faktisk ser hva det kan gjøre med deg. Det skaper et nytt perspektiv ting på, og jeg tror at jeg har vokst på det.

– Det er liten tvil om at var mange følelser som ofte kom til syne sist sesong?

– Ja, det var det definitivt, men det gikk mer på personlig posisjon enn noe annet.

Les også: CAS-dommer med klar beskjed til Johaug: – Asnvaret ligger på utøveren

Fantastisk

Sundby er for lengst ferdig med evalueringen av forrige sesong, og konklusjonen var at sesongen gikk bra selv om det ikke ble noe individuelt gull i VM i Lahti slik målsettingen var.

– Det ble nok en gang en gang en fantastisk sesong. Det er fjerde sesongen at jeg holder det nivået jeg holder, og det kanskje i det tyngste året jeg noen gang har hatt rent personlig. Jeg var ikke form i fjor, kanskje med unntak fra i VM og ut over, Før den tid i førjulssesongen og gjennom touren så var det dårlig. Men det var det jeg fikk ut av fjoråret, og sesongen sett under ett skal jeg være veldig fornøyd med det jeg oppnådde.

Les også:   SVT-ekspert: – Johaugs forklaring er en av de merkeligste

Likheter

– Hvordan blir OL-sesongen kontra VM-sesongen?

– Jeg tror den blir nokså lik den forrige. Jeg har en plan fram til 7. januar (avslutningen på Tour de Ski), og så blir det å sette en ny status da. Hva gjør man videre? Det er selvsagt situasjonsavhengig av hvordan ting ser ut. Jeg tror at oppladningen til OL blir relativt identisk med oppladningen til VM. Det blir mye av det samme. Det som blir annerledes blir fokus og innholdet på treningen. Det kommer til å bli spennende. Det blir like nytt for meg som for alle andre rundt meg.

– Du har sagt at du går «all inn» på den individuelle 15-kilometeren i OL. Hvor enkelt blir det når du har tatt steg på flere andre områder i de siste årene?

– Nå er det et OL, og jeg jager fortsatt et individuelt gull. Det er en stor inspirasjon og naturlig nok det øverste målet. Uansett hvordan jeg hadde gjort ting, så hadde jeg vært avhengig av å finne et konsentrasjonsområde for sesongen. Hva det er vil variere fra sesong til sesong, men i denne sesongen er det naturlig at det ble OL og 15-kilometeren i Pyeongchang. Det valget er jeg godt fornøyd med.

Spesielt rart heller ikke valget til Sundby. Kommende sesongs verdenscupprogram inneholder flere 15-kilometere enn noen gang.

Les også:

Sundby om CAS-høring: – Du sitter der og føler at du har begått et drap

Sundby slo Northug med over 11 minutter

Populært