Meny

Hasse Svens: – Helt umulig at hun ikke får straff

TO ÅR: Den svenske journalisten Hasse Svens vil ha Therese Johaug utestengt i to år. Foto: Foto: SVT / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVT-profil mener det vil være et stort tilbakeslag i kampen mot doping om ikke Therese Johaug blir utestengt i to år.

Tirsdag kom nyheten om at skistjernen Therese Johaug (28) motanker dommen på 13 måneders utestengelse.

Under høringen neste uke må derfor CAS ta stilling til om hun er skyldig for å ha fått i seg det forbudte stoffet Clostebol.

For Johaug betyr det at hun i beste fall kan bli frifunnet.

Den svenske journalisten Hasse Svens, som jobber for tv-kanalen SVT, har imidlertid ikke tro på at 28-åringen går fri.

– Jeg anser det som helt umulig at hun ikke får straff. Selv om CAS tror på hennes forklaring om at det handler om en lege-feil og en uskyldig behandling av et sår på leppen, må hun bli straffet. Om ikke kan det bety at alle som blir tatt for doping kommer til å finne en lege som sier at det ikke er utøverens feil, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Jurist: Bjørgens forklaring kan redde Johaug

– Må få to år

For noen år siden hisset Svens på seg hele ski-Norge ved å lage to dokumentarfilmer kalt «Blodracet». Dokumentarene satte et kritisk søkelys på blant annet blodverdiene til noen av Norges største skihelter på 90-tallet.

– Jeg vet at man i Norge håper på 12 måneders utestengelse, men da må Johaug kunne bevise at hun ikke har vært uaktsom, men det har hun dessverre vært. Det er alltid utøveren som til slutt er ansvarlig for hva hun får i seg eller hvilket middel eller salve hun eller han bruker, sier han.

Therese Johaug har trent på Sognefjellet den siste tiden. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har tatt på seg ansvaret for innkjøpet av salven og at han anbefalte Johaug å bruke kremen på en sår leppe. Johaug har selv erkjent at hun ikke leste dopingadvarselen på pakken, til tross for at medisinen var ukjent for henne og ble kjøpt i utlandet.

– Hun har dermed vært uaktsom og uforsiktig. Da er dommen to år, sier han.

Les også: Johaug går for full frifinnelse i CAS

– Mange blir skuffet

Svens forteller at han ikke tror på 28-åringens forklaring, og har vanskeligheter med å skjønne hvordan Bendiksen kunne gjøre en så elementær feil.

– Vi skal være klar over at i nesten alle dopingtilfeller har utøveren funnet på en historie som styrker at hun eller han er uskyldig, og dessverre går Johaugs forklaring inn i historien som en av de merkeligste, sier han.

Og fortsetter:

– Jeg vet at langrennsløpere i andre nasjoner kommer til å bli skuffet om hun ikke får to år. Det vil skape spørsmål og føre til en tillitskrise i ski-verden og kampen mot doping, sier han.

Les også: 15 måneder er Johaugs smertegrense

Langrennsløper Therese Johaug, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund Espen Graff og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug er tatt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Håper på OL

Johaug står fast på at hun aldri har jukset – og heller ikke har prøvd å jukse. 28-åringen kan imidlertid forstå at folk stiller spørsmål ved at hun ikke la merke til dopingadvarselen på pakken.

– Ja, det kan jeg for så vidt forstå. Men det gjorde jeg ikke. Jeg åpnet pakken, kastet pakningsvedlegget og esken og begynte å bruke kremen. Alle kan være etterpåkloke. Det som skjedde, det skjedde, og nå er jeg i den situasjonen jeg er i. Jeg må bare gjøre det beste jeg kan ut fra de mulighetene jeg har nå, sa hun til NTB for noen dager siden.

For Johaugs del handler det nå om å forberede seg så godt hun kan til et OL hun ikke vet om hun får gå. Enn så lenge vil hun ikke tenke på hva hun gjør om OL ryker.

– Det får vi ta en status på den dagen jeg får dommen fra CAS. Jeg må egentlig bare vente og se. Jeg forbereder meg på den straffen som foreligger i dag, men jeg vet med meg selv at det kan ryke, sa hun.

VIDEO: Johaug går for full frifinnelse i CAS.

Vanskelig år

Får Svens det som han vil kommer ikke den norske skiløperen til å stille til start i OL.

– Det er en tøff straff om hennes forklaring er sann, men det er en straff som hun, ifølge reglene, skal få minst to år for, sier han.

VANSKELIG ÅR: Skipresident Erik Røste om den tøffe tiden. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skipresident Erik Røste innrømmer at skiforbundet har lagt et vanskelig år bak seg, med dopingsaken mot Johaug og astmabråket og utestengelsen til Martin Johnsrud Sundby.

– Det er vanskelig å rangere. Jeg liker ikke å sammenligne sesonger eller sportslige år. Det har vært et krevende år, men det er samtidig fantastisk å se lagånden og at utøverne presterer på høyeste nivå til tross for støy og turbulens, sier skipresidenten til NTB.

Johaugs høring i Idrettens voldgiftsrett starter tirsdag 6. juni.

Populært