Åpen for alle - alltid

Kjepphest-ridning på frammarsj i Finland

Ella Holm viser fram sine kunster på kjepphesten Fede. Kjepphestridning er blitt populært blant tusenvis av finske ungjenter.
Ella Holm viser fram sine kunster på kjepphesten Fede. Kjepphestridning er blitt populært blant tusenvis av finske ungjenter. Foto: Heikki Saukkomaa / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av finske tenåringsjenter har omfavnet en ny idrett: Kjepphest-ridning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant utøverne er Alisa Aarniomaki. 20-åringen ser ut som hun er på vei til bandøving, med svart skinnjakke, tatovering på armen og håret farget rødt, skriver nyhetsbyrået AP. Men i stedet for en gitar, bærer hun altså på en pinne med et hjemmelaget hestehode på.

Selv om hun har ridd ordentlige hester siden hun var ti år, har hun omfavnet den «nye» sporten. Og det er ikke for slappinger. Jentene deltar på turneringer der de konkurrer i sprang og dressur, og som de mange videoene, blant annet på YouTube, viser, er det fysisk krevende.

Les også: – Mye lakris under svangerskapet kan skade barnet

Aarniomaki sier hobbyen har en terapeutisk side.

– Jeg har hatt mye problemer. Det har hjulpet meg masse at jeg innimellom kan galoppere gjennom skogen med vennene mine, sier hun.

Hestene er som regel hjemmelaget, med stor flid. Kjøpe-hester blir sett på som «lavkaste» sier Venla-Maria Uutela, som er talskvinne for et kjepphestforbund i den finske hovedstaden Helsingfors. Anslagsvis 10.000 finner har kjepphest-ridning som hobby i Finland. Nesten alle er i alderen 10–18 år, og alle er jenter.

I april var om lag 1.000 tilskuere til stede under en stor kjepphest-konkurranse i en sportshall nær Helsingfors. Sporten har også fått oppmerksomhet gjennom dokumentaren «Hobbyhorse Revolution» av den Oscar-vinnende regissøren Selma Vilhunen.

Les også: Bjørn bet mann i Finland