Eksperter:

– FIS-anken kan ødelegge Johaugs karrière

<p>Saken mot Therese Johaug fortsetter og FIS har nå valgt å anke dommen på 13 måneder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix</p>
Saken mot Therese Johaug fortsetter og FIS har nå valgt å anke dommen på 13 måneder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Johaugs OL-drøm kan ryke etter at Det internasjonale skiforbundet anker Johaug-dommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK s langrennsekspert Fredrik Aukland er redd Therese Johaugs karrière i skisporet kan være i fare nå som (FIS) har valgt å anke dopingdommen og den 13 måneder lange utestengelsen.

– Det var det verst tenkelige som kunne skje for Johaug, sier Aukland til NRK og utdyper:

– Nå er uvissheten om når hun kan komme tilbake i skisporet tilbake. Spesielt uvissheten om deltagelse i OL. Det kan være en veldig uheldig og vanskelig situasjon for Johaug å gå gjennom en ny rettsprosess og ikke få fokusere på målet hennes, sier Aukland.

Les også: Johaug-anken: Idrettsjurist mener regelverket må endres

– Ødeleggende for karrièren

Ifølge NTB kan saksbehandlingen i Idrettens Voldgiftsrett (CAS) vare i over et halvt år, noe som betyr at Johaug muligens mister sjansen til neste års OL i Sør-Korea.

Aukland frykter derfor at konsekvensene av anken er at motivasjonen hennes til å komme seg tilbake på topp, svekkes. Han sier saken er en stor belastning på Johaug.

– Jeg mener dette kan være ødeleggende for karrièren til Johaug fordi hun risikerer å ikke få være med i OL. Da er jeg usikker på hvor sterk motivasjonen hennes er og hvor mye hun kan tåle, sier han til NRK.

Les også: FIS anker Therese Johaug-dommen

– Et justismord

Den svenske journalisten Torbjörn Nordvall, som også jobber som rådgiver for Charlotte Kalla, mener straffen Johaug har fått ikke står i forhold til bevisene.

– Da Jari Isometsä ble tatt for dopingbruk, så fikk han to år. Men da var det snakk om systematisk doping. Det har ikke Johaug gjort, sier han.

Og fortsetter:

– Derfor anser jeg dette som et justismord, sier Nordvall til Expressen.

Les også: Bjørgen om kritikken: – Jeg står for det jeg sa

– En katastrofe

Therese Johaugs manager Jørn Ernst er meget overrasket over at FIS anker straffeutmålingen i dopingsaken mot den norske langrennsløperen.

Dersom OL ryker for den meritterte skiløperen, frykter Ernst det verste.

– Det ville vært en katastrofe. Det betyr veldig mye. Men vi velger å ikke spekulere så mye i det ennå. Vi må avvente og se hva det endelig blir. Hvis det skulle skje, er jo ikke det hun ønsker. Det er dramatisk, sier Ernst til Aftenposten.

Les også: Idrettsjurist: – Skal en del til for at FIS anker Johaug-dommen

Løfshus: – Media intet ansvar for Johaug-saken

Johaug langt nede

Johaug er langt nede etter nyheten om at FIS likevel velger å anke dommen.

– Therese var selvfølgelig veldig skuffet over beskjeden. Vi hadde håpet at vi kunne sette en strek over denne saken. Det var også derfor vi ikke valgte å anke, for å legge det bak oss og gå videre, sier Ernst til NTB.

– Nå må vi bare akseptere situasjonen og avvente hva som skjer videre. Vi følger den planen vi har lagt med tanke på trening og samlinger opp mot neste sesong.

Les også: Skipresidenten hyller dronningen, men savnet Johaug

Therese Johaugs kjæreste: – Tenkte noen i familien hadde dødd

Personvernpolicy