Svensk kommentator:– Johaug er verdens lykkeligste stakkar

Høringen i dopingsaken vedrørende Therese Johaug på Ullevaal stadion i Oslo.
Høringen i dopingsaken vedrørende Therese Johaug på Ullevaal stadion i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Internasjonale eksperter mener Therese Johaug skal være fornøyd med en utestengelse på 13 måneder, mens svensk landslagstrener synes straffen er altfor streng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Therese Johaug er verdens lykkeligste stakkar. Selvfølgelig er det synd på henne. Likevel ser det ut som hun nettopp har vunnet en av sine største seirer i karrieren, skrev Aftonbladets Kristoffer Bergström etter at domsutvalget i Norges Idrettsforbund landet på 13 måneders dopingutestengelse for den norske skistjernen fredag.

Bergström argumenterer for at Johaug må dømmes på grunnlag av loven og ikke på følelser, selv om den svenske journalisten understreker at han forstår hvor vanskelig situasjonen må være for Johaug.

– Sprett opp din fineste flaske, sier jeg, skriver han videre.

– Et sportslig rettsvesen, som i sin konstellasjon er sikrere enn det svenske, har vurdert at utilsiktet bruk av anabole steroider bare koster én sesong og litt sommertrening med landslagskameratene. Therese Johaug har åtte gull i VM og OL. Hvis de siste månedene har vært den verste tiden i hennes karriere, burde denne avgjørelsen være en av livets største seirer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – FIS eller WADA kommer til å anke Johaug-dom

Løfshus håper å få Johaug OL-klar

Johaug utestengt i 13 måneder

Finsk kritikk

Den finske antidopingsjefen, Harri Syväsalmi, har heller ikke mye til overs for de norske kollegaenes dom mot Johaug.

– Man har tydelig ønsket å forsikre seg om at hun får være med i OL, sier Syväsalmi til FNB, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

– Spørsmålet om det har vært hensikten å øke prestasjonsnivået spiller ingen rolle. Det er heller ikke et spørsmål om leppekremen. Det var steroider der, og da er utgangspunktet en utestengelse på fire år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En lottogevinst for Johaug, sier den finske idrettsjuristen Olli Rauste til Hufvudstadsbladet.

– Behandlingen gikk helt etter manuskriptet som de norske antidopingmyndighetene hadde forberedt.

Den svenske langrennslegenden Torgny Mogren sier at dommen var som forventet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min vurdering er at det var utrolig klønete gjort. At utøveren ikke er oppmerksom på det er utenfor min forståelse, sier Mogren til Aftonbladet.

– Jeg er egentlig ikke overrasket. Straffen er ganske nær det Antidoping Norge foreslo, sier SVT-ekspert Jacob Hård, som tror det er sannsynlig at WADA (Verdens antidopingbyrå) og Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil anke dommen.

Les også: Nordmenn tror på Johaug-comeback

Johaug trener i OL-løypene i Pyeongchang

Svensk trenerstøtte

Charlotte Kalla og Stina Nilsson ønsket ikke å uttale seg om saken overfor Expressen fredag.

– Jeg synes det er veldig urettferdig, sier derimot Sveriges trener for kvinnelandslaget, Ole Morten Iversen, til samme avis.

– Det har jo blitt forklart – og det tror jeg på – at det handler om slurv og ikke bevisst juks. Men straffen blir nå likestilt med noen som virkelig har dopet seg med hensikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Personlig synes jeg absolutt at Therese burde fått være med i VM. Denne straffen er mye strengere enn hun fortjener. Det er bare tragisk, hele historien.

Therese Johaug testet positivt for det ulovlige stoffet clostebol, som hun fikk hun i seg ved bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe under et høydeopphold i Livigno, i september 2016.

Utestengelsen gjelder fra 18. oktober i fjor. Det betyr at Johaug kan konkurrere igjen fra 18. november i år, dersom dommen blir stående.

Les også: CAS-ekspert: - Spent på hva som skal tilsi at Johaug er helt uten skyld

Bendiksen brøt tausheten i Johaug-saken