Johaug utestengt i 13 måneder

Therese Johaug før høringen i dopingsaken på Ullevaal stadion.
Therese Johaug før høringen i dopingsaken på Ullevaal stadion. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Domsutvalget i Norges Idrettsforbund har bestemt at Therese Johaug er dopingutestengt i 13 måneder. 28-åringen får en tung vei til OL i Pyeongchang i 2018.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Domsutvalget reduserte Antidoping Norges (ADN) innstilling om 14 måneders utestengelse ned til 13 måneders utestengelse etter at Therese Johaug testet positivt for det ulovlige stoffet clostebol. Det anabole steroidet fikk hun i seg ved bruk av kremen Trofodermin på en sår leppe under et høydeopphold i Livigno i starten av september 2016.

Johaug føler at utestengelse på 13 måneder på grunn av en leppekrem er feil og vil bruke tiden framover til å tenke igjennom avgjørelsen.

– Jeg er glad for at domsutvalget ser at det ikke var noen prestasjonsfremmende hensikt eller effekt ved bruken av leppekremen. Jeg er også glad for at utvalget er enig i at jeg ikke hadde noen grunn til å tvile på de forsikringer jeg fikk av landslagslegen. Jeg skjønner at dopingreglene må være strenge. Det føles likevel feil at jeg kan få tretten måneders utelukkelse for bruk av en leppekrem. Jeg vil bruke de nærmeste dagene til å tenke igjennom hva jeg skal gjøre videre sammen med min advokat, heter det i en kommentar sendt ut fra Johaugs advokat Christian B. Hjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beito-sjef vurderer spesialbehandling

Arrangementssjef for rennene på Beitostølen vil forhøre seg om det er mulig å flytte sesongstarten slik at Therese Johaug kan stille til start i november.

Hvert år bytter skiforbundet og skiskytterforbundet på hvem som skal ha tidlig eller sen sesongstart. Arrangementssjef Erik Østli ønsker å bytte til seg helgen 17. til 19. november, mot å gi avkall på 10. til 12. november, slik at Johaug kan gå på Beitostølen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis Johaug velger å gå renn et eller annet sted i verden, den helgen hun er startklar, vil hun uansett bli fulgt av verdenspressen. Da vil heller ikke interessen for skiskytternes åpningshelg bli så stor den samme helgen. Vi tjener begge to på et bytte, sier Østli til Aftenposten.

OL-håp

Under høringen på Ullevaal stadion for noen uker siden, der domsutvalget fikk presentert saken for første gang, pekte Johaug selv på konsekvensene ved en 14 måneders utestengelse, som Antidoping Norge foreslo, og de 12 månedene som er WADA-kodens minstestraff for denne typen regelbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er enormt stor forskjell. Med 12 måneder kan jeg gjøre de forberedelsene jeg kan før OL. Blir det 14 måneder, mister jeg hele forsesongen og den optimale oppladningen til OL, sa Johaug.

Nå er hun dømt til en straff midt imellom de to. Det betyr trolig at hun – dersom dommen blir stående – kan komme til OL neste vinter i god form.

– Therese hadde håper på en kortere straff og er veldig langt nede nå. Men jeg håper at når hun får dette litt på avstand, så får hun tilbake glimtet i øyet og kan bruke OL som en motivasjonsfaktor, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NTB.

Hele reaksjonen til Løfshus: – Jeg synes det er strengt

Svensk mistro

Høringen på Ullevål stadion ble fulgt tett av svenske journalister og kommentatorer. Interessen over grensen for domsavsigelsen er, ikke uventet, stor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Torgny Mogren tror ikke fullt og helt på Johaug og legen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Torgny Mogren tror ikke fullt og helt på Johaug og legen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Torgny Mogren, en nok så kjent svensk skiløper, mener dommen tatt omstendighetene i betraktning, er rett og rimelig. Han tror Johaug er tilbake for fullt om et år når OL starter i Sør-Korea.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror ikke det blir et stort problem å komme seg i form og være aktuell for gode plasseringer, sier Mogren til Expressen.

Den gamle skihelten mener likevel det er flere sider ved dopingsaken enn hva som har kommet fram.

– Jeg har en følelse av at hele sannheten ikke er sagt om den salven, sier Mogren.

Domsutvalget skriver i domsavsigelsen følgende om alternative og konspiratoriske tanker omkring salven:

«Det foreligger ingen opplysninger i saken som svekker Johaugs og Bendiksens forklaringer om hvordan hun fikk det forbudte stoffet i kroppen. Sakens øvrige opplysninger/bevis bekrefter disse forklaringene. Teorier om alternative hendelsesforløp fremstår derfor for Domsutvalget som spekulative avsporinger.»

Ankerett

Dommer Sølberg spurte henne også om 16 måneder.

– Da mister jeg OL. Da har jeg ingen mulighet til å kvalifisere meg, sa hun da forklaringen ble avsluttet etter en time.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En strengere straff unngikk imidlertid Johaug da domsutvalget kom med sin dom. Det er likevel ingen tvil om at veien til OL blir tyngre nå som jenta fra Dalsbygda totalt må belage seg på 13 måneders utestengelse.

Les også: Nordmenn tror på Johaug-comeback

Derfor kan det fort hende at Johaug og hennes advokat Christian B. Hjort vil bruke sin ankerett, slik advokaten også sa etter den to dager lange høringen på Ullevaal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 14 måneder eller mer vil helt sikkert bli anket, svarte han på spørsmål fra NTB om hva han vil gjøre dersom domsutvalget følger ADNs innstilling eller dømmer strengere.

– Straffeutmålingen er uriktig. For det første er vår påstand at hun ikke skal utelukkes, subsidiært mener jeg 14 måneder er uriktig, sa Hjort til NTB.

Les også: Svensk kommentator: – Bildet av Johaug ikke like snilt som i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjerpet straff

Antidoping Norge ville ha Johaug straffet etter WADA-koden og hevdet det fantes skjerpende omstendigheter som tilsa at minimumsstraffen på 12 måneder ikke var tilstrekkelig. Dette mente også domsutvalget.

– Det første er Johaugs holdning til utøvers ansvar for ikke å ha forbudte stoffer i kroppen. Hun forklarte onsdag at hun aldri sjekker medisiner hun får selv. Der mener vi hun kan klandres, sa advokat Niels R. Kiær i sin prosedyre på Ullevaal.

– Et annet forhold som etter vår oppfatning løfter henne (opp i straff) er at hun ikke har tatt initiativ til å tilegne seg kunnskap om antidoping, tilføyde han.

Johaug-forsvarer Hjort hevdet på sin side at skistjernen gjorde det man kunne forvente av henne da hun spurte den daværende landslagslegen om Trofodermin kunne være i konflikt med dopingreglementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens Antidopingbyrå (WADA), Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Antidoping Norge kan alle anke dommen. Anken rettes enten til idrettsforbundets appellutvalg eller direkte til Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Les også:

Kjenner tror ikke på full Johaug-frifinnelse

Bendiksen brøt tausheten i Johaug-saken

CAS-ekspert: - Spent på hva som skal tilsi at Johaug er helt uten skyld

Tidslinje for Johaugs dopingsak:

* 1. september 2016: Landslagslege Fredrik S. Bendiksen ankom Livigno like før midnatt der Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget var på høydesamling.

* 2. september: Bendiksen møtte Johaug til frokost. Sammen fant de ut at leppene til Johaug måtte behandles på grunn av solforbrenning.

* 3. september: Bendiksen dro på et lokalt apotek der han kjøpte kremen Trofodermin og en annen krem grunnet at stoffet landslaget normalt sett brukte ikke var i den medbrakte legekofferten.

* 4. september: Bendiksen ga kremen Trofodermin til Therese Johaug på kvelden i Livigno og forsikret at den ikke var på WADAs forbudsliste.

* 4.- 15. september: Kremen ble brukt av Therese Johaug som anvist av landslagslege Bendiksen.

* 16. september: Johaug ble dopingtestet hjemme i Oslo. Der oppga hun at hun hadde brukt kremen.

* 4. oktober: Johaug ble informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven.

* 13. oktober: Johaug og skiforbundet offentliggjorde saken og avholdt pressekonferanse i Oslo.

* 19. oktober: Påtalenemnda i Antidoping Norge suspenderte Johaug i to måneder som følge av den positive dopingprøven. Det åpnes dessuten egen sak mot Bendiksen.

* 27. oktober: Therese Johaug møtte pressen for første gang etter pressekonferansen 13. oktober.

* 29. november: Vedtaket som påtalenemnda i Antidoping Norge gjorde 22. november om 14 måneder med virkning fra 18. oktober 2016, ble gjort kjent.

* 14. desember: Muntlig høring i dopingsaken hos domsutvalget i NIF satt til 25.–26. januar.

* 16. desember: Påtalenemnda i Antidoping Norge forlenger suspensjonen ytterligere to måneder til 19. februar 2017.

* 25. januar 2017: Dopinghøringen mot Johaug startet på Ullevaal stadion.

* 26. januar: Dopinghøringen avsluttet. Domsutvalget leder Ivar Sølberg varslet at dom i saken faller i god tid innen en måned.

* 10. februar: Domsutvalget kom med sin dom. Johaug ble utestengt i 13 måneder.