Meny

FIFA utvider VM til 48 lag

FIFA-president Gianni Infantino. Foto: Geoff Caddick / AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FIFA utvider fotball-VM til 48 lag fra 2026. Det ble avgjort på FIFA-rådets møte i Zürich tirsdag.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har besluttet å øke antall lag i fotball-VM fra 32 til 48 i VM i 2026.

– FIFA-rådet har enstemmig besluttet at VM i 2026 skal ha 48 lag. Det blir 16 grupper med 3 lag, skriver FIFA på sin offisielle Twitter-konto.

Dermed blir det 35 flere enn i det første verdensmesterskapet som ble arrangert. Kun 13 land deltok i Uruguay-VM i 1930.

Fornøyd Infantino

Dermed har FIFA-president Gianni Infantino fått viljen sin. 46-åringen har hatt som fanesak å utvide mesterskapet. Han mener endringen vil være "mer inkluderende", ifølge BBC.

– Det vil være utviklende for fotballen i hele verden, sa sveitseren på en konferanse i Dubai i desember.

Antall kamper i turneringen vil stige fra 64 til 80, men vinneren vil likevel kun ha spilt sju kamper til slutt. Turneringen vil gå over 32 dager. Endringen markerer den første utvidelsen i antall lag siden VM i 1998, skriver BBC. I Frankrike ble det økt fra 24 til 32 lag.

Penger i kassen

Endringen vil være økonomisk gunstig for FIFA. Omsetningen spås å øke til 55 milliarder kroner, noe som vil føre til en profitt på over fem milliarder.

Ikke alle er like fornøyd med utvidelsen. Den tyske fotballegenden Karl-Heinz Rummenigge er en av dem. Han er formann for Den europeiske klubbforeningen (ECA).

– Jeg har ikke endret mening. Et VM med 48 deltakerland sender ut feil signal. Her er det kun politiske grunner som spiller en rolle, ikke sportslige, sa Rummenigge før beslutningen var klar, ifølge AFP.

Det er først ved en FIFA-kongress på et senere tidspunkt at endringen i VM-formatet kan bli endelig vedtatt, ifølge Ritzau.

Hareide negativ

Danmarks norske landslagssjef i fotball, Åge Hareide, liker ikke tanken på en utvidelse av VM-sluttspillet.

– Jeg synes ikke utvidelsen av sommerens EM-sluttspill rent sportslig var en suksess, sier Åge Hareide i en pressemelding.

– Det er korrekt at en del av de mindre landene hadde suksess med å forsvare seg, men jeg mener at man heller bør kikke på hvordan man kan skape en turneringsstruktur hvor man belønner seirer i stedet for å ha enda flere land, fortsetter nordmannen.

– Flere land kan ende opp med å være likegyldige til flere kamper, og det tror jeg ikke er bra for et VM-sluttspill, argumenterer Hareide.

Populært