Meny

Tande tar på seg all skyld

Daniel-Andre Tande tar på seg skylden for fiaskoen i avslutningsrennet i hoppuka. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Daniel-André Tande har funnet årsaken til fiaskoen i hoppukeavslutningen. Menneskelig svikt kostet ham trolig seieren i hoppuka.

– Jeg er sikker på at jeg presterte å slå inn klipset skjevt, og fikk det bare halvveis inn, sier Tande til NTB lørdag formiddag.

– Jeg fikk det ikke ordentlig med meg på toppen. Det er veldig synd at det skjer, spesielt i hoppukefinalen. Men det var en krevende situasjon, som jeg aldri har vært i og som dessverre ble for stor for meg, innrømmer Tande.

Han sikret likevel tredjeplassen i hoppuka.

– Jeg har lært at jeg ikke var så skjerpet som jeg skulle. Det irriterer meg egentlig ikke. Jeg er ferdig med det som skjedde i går.

22-åringen fra Kongsberg tar på seg all skyld for fiaskohoppet. Tande kjempet om hoppukeseieren, men kom feil ut av hoppet og var nær å falle.

Bare god kroppsbeherskelse berget Tande fra et stygt fall i Bischofshofen.

Frikjenner servicemann

Servicemann Thomas Hörl var helt knekt fredag kveld. Han fryktet at han var skyld i at utstyret sviktet. Det var ikke noe galt med utstyret. Tande fritar den høyt verdsatte Hörl fra all skyld.

– Det blir for dumt å skylde på andre. Jeg vil være ærlig. Jeg har sett klippet på TV og en ser at staget på høyreskien står litt bakover.

– Jeg vil ikke at han skal føle skyld. Han gjør en utrolig viktig og solid jobb, sier Tande til NTB.

Sårbar situasjon

Landslagsledelsen og Tande har brukt mye tid på analysere hva som gikk galt i hoppukas siste renn. Det kunne vært lett å skylde på hverandre etter at Norge ikke klarte å ta den første sammenlagtseieren på ti år.

Måten Tande tok på seg all skyld, har i stedet styrket lagmoralen.

Tande reiste hjem fra Salzburg lørdag morgen. Deretter bar det rett på idrettsgallaen i Hamar.

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier følgende om at en modig Tande tar på seg all skyld for fiaskosvevet.

– Jeg opplever det veldig voksent. Vi har en utøver som virkelig tar ansvar. Vi kunne hatt en utøver som fraskrev seg alt ansvar. I stedet viser han seg sitt ansvar bevisst.

– Det er ekstra imponerende å gjøre det i en så sårbar situasjon. Feilen fikk store sportslige konsekvenser for ham, poengterer sportssjefen.

Ble skjermet av Hofer

Etter rennet ble Tande skjermet i bua der renndirektør Walter Hofer holder til. Der kom tårene for en fortvilet Kongsberg-hopper. Medisinsk koordinator Lars Haugvad, som står Tande spesielt nær etter flere skader det siste året, var den som fikk oppgaven med å trøste 22-åringen.

Da Tande fikk beskjeden om at tredjeplassen i hoppuka var sikret, fikk han fram smilet igjen.

Etter en kort natt med mye grublerier og lite søvn, sto Tande fram som den skyldige etter feilen i Paul Ausserleitner-bakken.

Han ville ta sitt ansvar. Det er voksent av en 22-åring.

Populært