Meny

Sundby gir opp kampen om Tour-seieren

Martin Johnsrud Sundby måtte ned i kjelleren i Toblach fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Martin Johnsrud Sundby (32) forærer Tour de Ski-seieren til Sergej Justjugov etter karamellen han fikk på den 5.-etappen i Toblach fredag.

Den kruttsterke russeren tok sin femte seier på rad og virker helt uanfektet av det tøffe programmet.

Sundby endte helt nede på 14.-plass og er havnet 1.34,1 minutter bak når de to avsluttende etappene i Val di Fiemme gjenstår.

– Avgjorde Justjugov dette i dag?

– Ja. Det tror jeg. Nå er jeg blitt så defensiv at jeg nesten må se meg bakover i stedet for framover. Hvis kroppen skal fortsette å være på dette nivået, så ligger det an til to seige dager. Sergej gjør fantastiske løp gang på gang, og ett og et halvt minutt er ikke mulig å ta igjen på to dager, sa Sundby.

Han ble slått med nesten 37 sekunder, og det er regelrett utklassing når vi snakker om 10 kilometer i fri teknikk i en ikke altfor tøff løype.

– Totalt sett er jeg ikke i form og da flyr sekundene. Det er altfor mye til å kjempe om sammenlagtseieren. Slik som kroppen kjennes ut nå, har jeg mer enn nok med å forsvare den posisjonen jeg har. Gutta er veldig nærme, og det blir tett helt til slutten dette her. Hvis jeg ikke har mer form å gå med enn dette, så blir dette seigt.

Kjipt

Sundby har ikke vært i sin beste form under denne touren, men fram til fredag hadde han likevel levert skapelige løp. I Toblach gikk han på en smell av de sjeldne. 

– Jeg har ikke formen inne til å gjøre de rå løpene. Jeg var seig fra start, beina var tunge og det var ingenting å gå med. Sekundene flyr. Jeg har ingen bedre forklaring enn at jeg for øyeblikket ikke er bedre. Det er drita kjipt, men også veldig realt. Jeg kan ikke skylde på annet enn at jeg ikke er bedre for øyeblikket.

– Hva nå?

– I dag var kroppen helt utafor, og jeg må nullstille så godt jeg kan. Nå må jeg bare fokusere på at morgendagen blir bedre enn i dag.

Avventende

– Hva blir taktikken under lørdagens 15 kilometer klassisk i Val di Fiemme?

– Det blir nok litt mer avventende i morgen, for jeg kan ikke anta at kroppen er bra. Jeg må føle litt mer på det. Ta løpet litt som det kommer. Det blir litt annerledes enn jeg har sett for meg. Det blir nok måten å gjøre det på nå.

– Er formen slik den er fordi det er VM som er målet?

– Jeg har ikke lagt opp til min beste form i touren, men likevel hadde jeg ventet bedre resultater enn dette. Dette var fryktelig dårlig. Jeg skal være topp seks eller sju uansett om jeg har en god eller dårlig dag. I dag er det milelangt opp og dårligere enn jeg hadde planlagt.

Simen Hegstad Krüger ble beste norske på 3.-plass. Det var soleklar karrierebeste for Lyn-løperen som er på rekruttlandslaget.

Sergej Justjugov slo nordmennene overlegent, men seieren var likevel knapp. Franskmannen Maurice Manificat var bare fire tideler bak. 

Populært