Superduellen mellom Sundby og Justjugov

KONKURRENTER: Martin Johnsrud Sundby t.v gratulerer vinneren Sergej Justjogov.
KONKURRENTER: Martin Johnsrud Sundby t.v gratulerer vinneren Sergej Justjogov. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Med fem etapper igjen av årets Tour de Ski virker det som om kampen om sammenlagtseieren i klassen for menn vil stå mellom Martin Johnsrud Sundby og Sergej Justjugov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag vant russeren 10-kilometeren i klassisk foran Sundby i idylliske Tschierv i Val Müstair, og han økte sammenlagtledelsen med ett sekund til totalt 18,9 sekunder. Ned til tredjemann er det nesten minuttet. Finn Hågen Krogh hadde en svart dag og er hektet av med bortimot halvannet minutt.

- Det kan virke som om dette blir en kamp mellom deg og Justjugov?

- Jeg håper virkelig ikke det. Jeg håper å få Finn inn i sammendraget igjen, og Emil (Iversen) også. Didrik (Tønseth) viser også at han er i bra form. En slik dag som Finn hadde i dag, kan også flere få. Det er veldig få som går en hel tour uten å ha en dårlig dag. Plutselig jevner det seg ut igjen. Dette drar over ni dager, og du skal holde koken.

- I fjor gikk vi en Tour de Canada der Sergej (Justjugov) ledet hele veien til det var igjen fem kilometer av touren, og da sprakk han. Man vet ikke når det kommer, og det er utrolig spennende. Det er ikke så enkelt for oss å sove om natta heller når vi ligger og tenker på det der, sa en avslappet Sundby under pressekonferansen med den skrivende pressen.

Tog

Sundby sier at han er mye mer på skuddhold enn han hadde sett for seg i forkant av de to første etappene i Dario Colognas rike på grensen mellom Sveits og Italia.

- I dag var det norsk på to, tre og fire og med Justjugov som den beste. Er det slik det kommer til å bli de neste fem etappene? Norge mot Justjugov?

- Det viser i hvert fall at Justjugov er mannen å bryne seg på så det holder. Det er flere utlendinger oppe der i dag som Dario, Hellner, Heikkinen og Niskanen. Det er en del nasjoner der oppe, og jeg er stolt over at vi har et norsk lag som fungerer. Det er kult å få med Sjur Røthe igjen. Han har ikke vært helt på skuddhold i år, og det er godt å se at han er på vei.

Mål

Sundby sier at etappen ble som han hadde ventet seg. Den ble ikke altfor avgjørende, og det skjedde ikke all verden underveis. Det ble mindre kaotisk enn ventet.

- Hadde du et mål om å gå fra Sergej Justjugov underveis, eller skjønte du at det ville bli tungt?

- Jeg visste at det ville bli umulig med dagens trase. Det var 700 meter med motbakke og to kilometer til mål med bare nedover. Verken løypa eller lengden på løpet tillot at det var mulig. Det viktigste var å ligge langt framme, kjempe om bonussekunder og være med inn. Jeg gikk selvfølgelig for å være først i mål, men han var kjempesterk i den siste bakken, og med 33 glipptak på rad i den siste fiskebeinsbakken så tapte jeg for mye. Det var en dag som egentlig spilte seg perfekt.

Maskinen Sundby forklarte hvor det hele ble avgjort.

- Justjugov spurtet greit i den siste bakken. Det var der han fikk meterne. Jeg tapte totalt ett sekund fra lørdag og er 18,9 sekunder bak, mens jeg hadde sett for meg 30-40 sekunder etter denne helgen. Jeg ligger ganske bra an, konstaterte regjerende Tour de Ski-vinner Sundby.

Mandag er det hviledag. Neste etappe går tirsdag. Da er det 20 kilometer skiathlon i Oberstdorf.

Personvernpolicy