Norsk nestenkollaps i nabooppgjøret

VANSKELIG: Danskene holdt godt følge med Norge, men det ble en knepen seier til Veronica Kristiansen og de andre norske spillerne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

De norske håndballjentene satte seg selv i kjempetrøbbel mot Danmark i EM-kampen søndag. Det endte godt etter en dramatisk 22-20-triumf.

Keeper Silje Solberg og Marit Malm Frafjord ble helt avgjørende i hektiske sluttminutter.

– En del bra, og en del som ikke er så bra, sa Frafjord til TV 3 etter kampen.

Hun var mest fornøyd med hvordan spillerne på benken kom inn og gjorde en jobb mot Danmark.

– Vi har masse forskjellige spillertyper i bakspillerrekka, så når Marte (Tomac) og Emilie (Hegh Arntzen) kommer inn og er litt andre typer.

Seieren gjør at favorittstempelet fortsatt sitter på Norge. Danskene ble regelrett kjørt i senk fra første angrep. Men det svingte voldsomt i Norges spill. 6-0 ble til 6-5 og 12-7. Marta Tomac måtte inn for en altfor het Stine Bredal Oftedal. Det grepet kom etter en 5-minuttersperiode der Norge kastet vekk omtrent alt av baller.

Vipers-jenta Tomac svarte med en meget sterk kamp.

Keeper Kari Aalvik Grimsbø leverte også fra øverste hylle med hjelp av et godt norsk forsvar.

Og for en quarterback-pasning til Camilla Herrem på 8-5-målet, ren håndballkirurgi.

Svakt

Etter pause så det kjørt ut på 16-11 og 17-12. Oftedal startet strålende, men Norge hadde en horribel periode med to utvisninger, bomskudd og taktisk glipp. Det sendte danskene opp bare tre mål bak.

Dermed kom spenningen tilbake. Det var helt unødvendig av Norge å sette seg i den situasjonen. Så gode er ikke Danmark.

Nora Mørk hadde stort sett en meget svak dag på jobben med bom på bom, men hennes 19-15-mål på et gjennombrudd var viktig. Verdensstjernen gjorde også 21-19 i overtall da det gjensto fire minutter, før hun spilte opp Frafjord som satte inn 22-20 rett før slutt.

Det kan absolutt bli norsk EM-gull for sjette gang på de sju siste europamesterskapene.

Men de helsvake periodene mot Danmark gjør at konkurrentene nok øyner håp om å straffe Norge.

Silje Solberg spilte andreomgangen som keeper og klarte seg bra.

Ingen bom

For ti år siden gikk Norge feilfritt gjennom EM i Sverige med åtte seirer på åtte kamper.

Det kan ende i en reprise denne gangen. Norge roter seg aldri bort mot svake lag som Ungarn (tirsdag) og Tsjekkia (onsdag).

Landslagssjef Thorir Hergeirsson kommer sikkert til å snakke opp motstanderne. Det gjør han alltid.

Men noen fare er det ikke. Norge kan faktisk koste på seg å spare en nøkkelspiller som Mørk kommende uke.

Det vil betale seg i fredagens semifinale og medaljekamper to dager senere.

Nytt møte?

Det er ikke helt utenkelig at det blir Norge – Romania i finalen søndag. Kvaliteten på noen av de antatte medaljekandidatene, er langt fra skremmende.

Rumenerne ser sterke ut, men hvor lenge orker superstjernen Cristina Neagu å dra lasset?

Hun er sikkert fryktelig mørbanket om laget hennes kommer seg til finalen.

På den andre siden av tablået virker Frankrike (OL-finalist i Rio), Tyskland og Nederland (tapte for Norge i VM-finalen i fjor) som lagene med best kapasitet.