Hjerteflimmer bak Kalla-kollaps

Charlotte Kalla med den svenske landslagslegen Per Andersson (t.v.) og treneren Magnus Ingesson etter at hun feilet helt på 10 km i Ruka. Kalla endte på en 75. plass av 79 som startet. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix
Charlotte Kalla med den svenske landslagslegen Per Andersson (t.v.) og treneren Magnus Ingesson etter at hun feilet helt på 10 km i Ruka. Kalla endte på en 75. plass av 79 som startet. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var hjerteflimmer som lå bak Charlotte Kallas (29) kollaps under verdenscupløpet over 10 kilometer klassisk i Ruka søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er veldig deilig å ha fått beskjeden, sier Kalla til TT.

– Det var bra jeg hadde pulsklokke på meg. På den så man hva som hadde hendt. Jeg har aldri vært med på noe sånt før, fortsatte den svenske skistjerna.

Hennes normale konkurransepuls på 180 føk plutselig opp i 220-240.

– Det begynte ved 2,5 kilometer og holdt fortsatt på da jeg gikk i mål, sier hun.

Diagnosen lyder atrieflimmer, som er en form for hjerteflimmer. Kalla kan imidlertid allerede nå begynne å trene igjen og belaste kroppen sin for fullt.

– Vi kommer til å gjøre kontinuerlige oppfølginger av henne, sier landslagslege Per Andersson til TT.

Ikke uvanlig

Mårten Rosenqvist, professor i hjertelidelser ved Danderyd sykehus og Karolinska Universitetssjukhus, sier at det ikke er uvanlig at veltrente personer får problemer med hjerterytmen. Han sier at faren for komplikasjoner er lav hus unge mennesker, men han utelukker ikke behovet for et inngrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har man fått dette en gang, er det stor mulighet for at det skjer igjen, sier han.

Han sier at atrieflimmer kan beskrives som et elektrisk problem i hjertet. Det kan behandles med medisin eller med et lite inngrep.

– Man går inn gjennom blodårene med en tynn elektrisk tråd og brenner det området som forårsaket flimmeret, sier han.

Avventer

– Men dette er ikke noe som gjøres akutt. Først må man utelukke andre bidragende årsaker til at Kalla fikk hjerteflimmer, for eksempel en infeksjon i kroppen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror ikke behandling med medisiner er et alternativ for Kalla om hun skal fortsette å konkurrere på toppnivå.

– Det finnes mange ulike utganger på dette. En er å avvente og se om det kommer tilbake, en annen er å gjøre et inngrep, sier han til TT.

For øvrig ble Marit Bjørgen rammet av hjerteflimmer rett før jul i 2012, noe som førte til at hun måtte droppe deltakelse i Tour de Ski. Hun var klar igjen til VM senere på vinteren og har aldri opplevd noe lignende igjen.

Kommende helgs verdenscuprenn i Lillehammer går uansett uten Kalla.

– Jeg vil tenke gjennom dette først. Jeg har veldig lyst til å konkurrere igjen, men jeg må tenke langsiktig og ikke kortsiktig. Det viktigste er VM i Lahti, sier hun.

Les også: Norsk langrennsekspert frykter Johaug legger opp