En lettet Carlsen etter comebacket

Se video i vinduet over.

Magnus Carlsen med hvite brikker utlignet i VM-kampen mot Sergej Karjakin med seier i det tiende partiet i New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den regjerende verdensmesteren hadde kniven på strupen før det tiende partiet og gikk på seiersjakt fra start i glassburet på Manhattan.

Sergej Karjakin ble satt ut av offensive trekk fra nordmannen, og kom i tidsnød etter å ha tenkt altfor lenge på sine trekk. Det førte blant annet til at russeren gikk glipp av en mulighet til remis ved trekkgjentakelse.

Det ble tidlig klart at kun Magnus Carlsen hadde vinnersjanser. 25-åringen presset mot forsvarsmuren til Karjakin og etter over 70 trekk sikret nordmannen seieren.

– Jeg er veldig sliten, men jeg er fryktelig lettet og glad. Det er ingenting som er vunnet ennå, men det ser bra ut nå, sier Carlsen til NRK etter seieren.

– Det er lenge siden jeg har vunnet et parti. Det var knallhardt arbeid i dag også. Det var oppturer og nedturer, men det gikk til slutt, smilte han.

Les også: Carlsen tilbake i favorittsetet

Remis-glipp

Stillingen sammenlagt er dermed 5-5. Neste parti spilles lørdag.

– Det har ikke vært lett etter parti åtte (tapte). I går sov jeg ikke ordentlig, så jeg var på stålet i dag. Jeg er glad jeg har en fridag nå. Det blir et 12. parti. Kanskje det blir det mer også. Det blir spennende, forklarer Carlsen.

– Det er ingen god følelse. Det var en interessant kamp. Jeg ville ikke tape, men noen ganger skjer det. Jeg gjorde en tabbe, men stillingen min var ikke enkel, sier Karjakin til NRK.

Det norske sjakkhåpet påbegynte sitt nest siste parti med hvite brikker i visshet om at han måtte vinne et av de tre siste partiene for å være sikret minst omspill.

Karjakin levde godt med remis, men gikk glipp av et sikkert halvpoeng tidlig da han ikke utnyttet et svakt trekk av Carlsen i starten.

– Jeg trodde det var over, men han tok det ikke, sier Carlsen.

Russeren bygde en solid festning tidligere i VM-kampen, men fikk det ikke til i det tiende partiet. Det førte til at hans norske motstander presset ham i senk og til slutt klarte ikke forsvarsmesteren å holde unna lenger.

Første seier

Dermed kunne Carlsen innkassere sin første seier i mesterskapet.

Sjakkpresident Morten L. Madsen mener at verdenseneren tok tilbake favorittstempelet da han vant det tiende partiet i VM-kampen mot Karjakin.

– Nå er matchbildet snudd helt om, og Magnus er igjen favoritt til å vinne, sa en lettere oppspilt sjakkpresident til NTB kun minutter etter at Carlsen fant den nødvendige fordelen i det tiende partiet mot sin russiske motstander.

Personvernpolicy