Meny

Ustoppelig Helland gjorde RBK historiske

RBKs Pål André Helland jubler sammen med resten av laget etter 0-1 scoringen under cupfinalen i fotball mellom Kongsvinger og Rosenborg på Ullevaal stadion. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eventyrreisen til Kongsvinger fikk en brå slutt på Ullevaal. Anført av finalegiganten Pål André Helland (tre mål og én assist) vant Rosenborg 4-0.

Helland har slitt med skader i høst, men viste spill som får RBK-trener Kåre Ingebrigtsen til å frykte Helland-salg i januar.

– Jeg har hatt mine mørke stunder der jeg ikke har vært fornøyd med egne prestasjoner og med skadene Så dette er godt, sa Helland.

– Personlig er det en av mine bedre kamper hvis man tar alt i betraktning. Et herlig punktum på sesongen. Og i tillegg til de tre målene, setter jeg pris på assisten til Tore (Reginiussen), sa Helland til NTB.

Les også: Full splid mellom finaletrenerne

Svak Fredrikson

Ingebrigtsen sa etter triumfen at han tror flere profiler kan bli solgt fra Lerkendal i vinter.

– Jeg ble redd for Pål igjen nå. Fotball er ferskvare, sa RBK-treneren.

Luis Pimentas KIL-gutter vartet opp med frekke tunneler, men utover de lekne detaljene klarte ikke førstedivisjonslaget å gjøre noe som helst med de overlegne seriemesterne. Den store underholdningen var forbeholdt en magisk Helland, som plaget KIL-keeper Otto Fredrikson gang på gang.

For første gang har et lag i norsk fotball på herresiden vunnet The Double to år på rad.

Pål André Helland utnyttet en av flere feil fra Fredrikson da han skrudde inn 1-0 med et lurt frispark allerede etter elleve minutter. Da forsvant mye av spenningen i årets cupfinale.

Rosenborg, som spilte sin 17. finale, gjorde ikke mer enn nødvendig på vei til sitt 11. NM-gull i regnværet.

Noen hektiske minutter tidlig i 2. omgang fjernet det siste lille håpet som de rødkledde fra Hedmarken hadde. Først slapp Fredrikson en Christian Gytkjær-heading i tverrliggeren. Etter 50 minutter kunne Tore Reginiussen nokså uhindret heade inn 2-0 etter en smart corner fra Helland.

Gyllen venstrefot

Resten ble en transportetappe. KIL-spillerne gikk helt tom for krefter og kunne bare innta statistrollen da banens frontfigur brukte venstrefoten på hjørnet av sekstenmeteren og økte til 3-0 etter 63 minutter.

Bare to minutter senere kom Helland løs omtrent i samme posisjon, og med sin presise venstrefot kom 4-0 foran RBKs harde kjerne. Helland kunne fått enda en assist, hadde ikke dommer Tore Hansens annullert scoringen som Christian Gytkjær satte inn 20 minutter før slutt.

En liten trøstescoring kunne kommet kvarteret før slutt, men KILs ballskikkelige Martin Ellingsen ble stoppet av André Hansen.

Åtte minutter før full tid ble Helland byttet ut til stor og fortjent applaus. Finalehelten ble omfavnet av trener Kåre Ingebrigtsen. Det ble starten på en søndag med trønderfeiring i hovedstaden.

Bare Odd har flere

Rosenborg har dermed vunnet serie og cup to år på rad. Det er historisk i norsk fotball. Ingen klubb har klart den bragden. The Double er for øvrig noe RBK nærmest har gjort for å vane i vinne. De har sikret det seg hele ni ganger, første gang i 1971.

Sju lag fra nivå to har vunnet cupfinalen: Gjøvik/Lyn (1962), Rosenborg (1964), Bodø/Glimt (1975), Brann (1982), Molde (1994), Vålerenga (1997), Hødd (2012).

Nå er det kun Odd som står med flere NM-gull enn Rosenborg. I Skien har man 12 pokaler i skapet.

Det var en rekke ledige stolseter på tribunen under søndagens finale. Det irriterte fans som ikke hadde fått sikret seg billett.

Men i perioder kunne man nesten plusse på de 11 KIL-spillerne som hadde orkesterplass da RBK ble historiske.

Populært