Carlsen: – Ble ikke så veldig spennende

UTHOLDENHETSIDRETT: Magnus Carlsen og Sergej Karjakin spilte fredag kveld det sjette VM-partiet.
UTHOLDENHETSIDRETT: Magnus Carlsen og Sergej Karjakin spilte fredag kveld det sjette VM-partiet. Foto: Shannon Stapleton / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stillingskrigen i sjakk-VM fortsetter. Heller ikke i det sjette partiet ble det en vinner mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Duellantene tok hverandre i hendene etter 32 trekk. Partiet varte bare i litt over en halvannen time. Med nok en remis har samtlige partier hittil endt uavgjort.

Carlsen og Karjakin har hatt hvite brikker tre ganger hver i VM-kampen, men ingen av dem har klart å dra fordel av det. Sammenlagt står det 3-3.

Fredag var det Karjakin som spilte med hvitt og fikk ta det første trekket. Historien viser at det aldri har hjulpet russeren til seier mot Carlsen i klassisk sjakk. Den rekken er fortsatt intakt etter VMs sjette parti.

– Det ble veldig forsert tidlig, og det var ikke noe der eller noe å spille for. Det var ikke så mange valg for noen av spillerne. Jeg tror ikke at han skjønte hva han skulle spille, og jeg skjønte ikke hva jeg skulle spille. Da blir det ikke så spennende, sa Carlsen til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skulle gjerne ha ledet selvfølgelig, men i går (torsdag) var jeg heldig som overlevde, la han til.

Godt tegn

Carlsen måtte heve seg etter et svakt parti dagen før. Da var han farlig nær å havne i ordentlig VM-trøbbel etter en kjempebrøler og noen påfølgende dårlige trekk. Heldigvis for nordmannen maktet ikke Karjakin å finne de riktige trekkene i jakten på seier. Fredag var Carlsen langt mer skjerpet.

– Magnus var mest ærgjerrig etter gårsdagens parti og viste at han var irritert. Det er et godt tegn. Karjakin virker regelrett ikke å ha samme vinnerinstinkt som Magnus, sier Norges sjakkpresident Morten L. Madsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Karjakin erkjente etter partiet at Carlsen tidlig gjorde det vanskelig for ham.

– Magnus spilte briljant i åpningen, og jeg kunne ikke gjøre noe. Åpningene hans er veldig gode. Jeg vet ikke hvorfor mange undervurderer åpningene hans, sa russeren under pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke skyggeredd

Åpningen gikk kjapt unna. Karjakin innledet med en spansk variant, men spilte på det trygge. Carlsen gikk offensivt ut og viste tydelig at han var meget godt forberedt.

– Magnus ofret frisk bonde i åpningen og viste at han overhodet ikke er skyggeredd. Han brukte liten tid og fikk et greit initiativ da Karjakin måtte være forsiktig. Med svart er dette som uavgjort på bortebane i fotball, mener Madsen.

Lørdag har duellantene pause fra glassburet på Manhattan i New York. Carlsen spiller med svarte brikker også i neste parti søndag.

– Eventuelle sjanser med svart er en bonus. Greier jeg meg gjennom det neste partiet, har jeg hvite brikker i tre av de fem siste partiene, understreker den regjerende verdensmesteren overfor NRK.

Førstemann til 6,5 poeng er sikret VM-tittelen. Hvis stillingen fortsatt er lik etter tolv partier, skal det hele avgjøres gjennom et omspill 30. november.