Meny

Langrennslegen forstår ikke svensk kollega

Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske langrennslandslagets lege er blant dem som har vært kritiske til den norske bruken av forstøverapparat. Det forstår ikke hans norske kollega.

Svenskenes lege Per Andersson har tidligere sagt at han mener bruk av forstøverapparat utelukkende hører hjemme på sykehus.

– Det må jeg innrømme at jeg har stusset veldig over. Jeg skjønner ikke hans reaksjon. Jeg kan skjønne hvis han mener at all behandling og omfattende medisinsk behandling skal foregå på forstøver, og at han forbinder det med sykehusmedisin. Men bruk av forstøverapparat som sådan er jo bare en luftfukter. Hvorfor han reagerer på det, må han svare på selv, sa Olberg da han møtte pressen fredag.

– Forstøver brukes jo utenfor sykehus i veldig mange sammenhenger. Jeg vet ikke hvorfor han mener at å forstøve opp saltvann bare kan foregå på sykehus og ikke ute mot utøvere for å lindre luftveier som er irriterte og fulle av slim etter en sprint. Det er jo ikke medisiner i dette i det hele tatt, fortsatte han.

Olberg vet at andre nasjoner i skimiljøet bruker forstøver på samme måte som de norske. Svenskene gjør det ikke.

– Jeg ønsker ikke å si noe om hvordan andre behandler. Det får de finne ut av selv, sa Olberg.

Han opplyste videre at Norge vil videreføre bruken av forstøverapparat.

– Etter en grundig gjennomgang har vi kommet fram til at vi skal fortsette å ha den med oss. I hovedsak skal vi bruke den til å fukte og smøre luftveier etter innpusting av mye kald luft. Vi tror det er god behandling at det holder utøverne våre friskere, ved at de får kvittet seg slim og får fuktet og renset luftveier som er tørre og irriterte. Vi tror utøverne sover bedre av dette og slipper småhosting. Sånn sett er dette god medisinsk behandling, sa legen.

Les også:

Bjørgen frykter Johaug mister hele sesongen

Sundby hemmeligholder nye våpen

Johaug-saken har gjort Weng paranoid

Aukland: – Tabbene har skadet norsk langrenn

Populært