Meny

Norge vraker ikke forstøveren

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske langrennseliten viderefører bruken av forstøverapparat fram til det såkalte astmautvalget kommer med sin konklusjon.

Det opplyste sjeflege Petter Olberg da han møtte pressen på Beitostølen fredag. Olberg ble, som et strakstiltak i kjølvannet av Johaug-saken, ansatt i en rolle som overordnet ansvarlig for legene rundt langrennslandslagene.

Oppgaven var å se på de medisinske rutinene. Etter en gjennomgang har han kommet fram til at det mye omtalte forstøverapparatet vil bli benyttet av de norske løperne også i tiden som kommer.

– Forstøveren er på en måte blitt symbolet på medisineringen i toppidretten, og nærmest blitt et ikon på noe som er feil med norsk langrenn. Det stiller jeg meg egentlig litt uforstående til. Det er luft og vann som dampes opp og pustes inn. Jeg forstår ikke hva som er så spesielt skummelt med det. Det er rart at folk reagerer på det. Jeg tror det handler mye om at dere folk ikke vet hva det er, men ser på det som fremmed, sa Olberg.

Sjeflegen opplyste videre at det er innhentet synspunkter både internt og eksternt for å ta en beslutning rundt om bruken av forstøver skal droppes inntil astmautvalget har konkludert i sitt arbeid.– Det har vi gjort med tanke på den veldig belastende debatten og det negative fokuset forstøveren har fått, sa Olberg.

Se også:  Bjørgen frykter Johaug mister hele sesongen

Venter på svar fra utvalget

Nå har han konkludert.

– Etter en grundig gjennomgang har vi kommet fram til at vi skal fortsette å ha den med oss. I hovedsak skal vi bruke den til å fukte og smøre luftveier etter innpusting av mye kald luft. Vi tror det er god behandling at det holder utøverne våre friskere, ved at de får kvittet seg slim og får fuktet og renset luftveier som er tørre og irriterte. Vi tror utøverne sover bedre av dette og slipper småhosting. Sånn sett er dette god medisinsk behandling, sa legen.

Olberg opplyser samtidig at man som hovedregel ikke vil gi astmamedisin gjennom forstøver i tiden som kommer.

– Tidligere har man, for at det jar vært enkelt, brukt astmamedisinen sammen med saltvannet i forstøveren. For å møte de innspillene som har kommet der, skal utøverne nå benytte sine håndholdte sprayer. Unntaksvis kan man fortsatt benytte forstøver, men da i samråd med lege, sa legen.

Den norske bruken av forstøver har skapt store reaksjoner utenfor Norge. På spørsmål om det ikke hadde vært greit å droppe forstøveren for å unngå unødvendige provokasjoner, svarte Olberg:

– Det hadde vært veldig enkelt, og vi har gått en nøye og grundig runde på det. Vi valgte likevel å lande på at vi skal drive med det vi anser som god behandling, også er det satt ned et utvalg som skal se på den praksisen. Dersom utvalget mener det vi driver med ikke er greit, skal vi selvfølgelig endre praksisen umiddelbart.

Les også:  Sundby hemmeligholder nye våpen

Må vurderes

Olberg svarte følgende på om han tror bruken av forstøverapparat kan bli forbudt som en konsekvens av det pågående utvalgsarbeidet.

– Jeg kan ikke se for meg at forstøverapparatet som sådan eller bruk av saltvann i dette kan bli rammet av noen form for etisk gråsone.

Like sikker er han ikke rundt praksisen med å gi utøvere astmamedisin gjennom det samme apparatet.

– Det er i hvert fall en annen del av det, som ikke er like uproblematisk. Her må hvert enkelt tilfellet vurderes av lege, og om utøveren er frisk nok til å gå skirenn når man iverksetter slik behandling, sa Olberg.

På spørsmål om utøvere som ikke har en astmadiagnose skal få astmamedisin gjennom forstøver i framtida, svarer legen:

– I utgangspunktet vil enhver behandling av én utøver som ikke har kronisk diagnose være med bakgrunn i en legevurdering av de symptomene utøveren har. Vi har tidligere brukt forstøveren også da, fordi den aktuelle utøveren ikke har hatt et håndholdt preparat tilgjengelig. Det skal vi nå se på om skal endres. Det er i veldig få tilfeller dette har skjedd.

På samme pressekonferanse fortalte legen at det er nedsatt et eget utvalg som skal se på det norske lagets bruk av medisiner fra utlandet. Therese Johaug-saken kom som en konsekvens av at medisinkjøp i Italia.

– Roald Bahr (lege i Olympiatoppen) har nedsatt et utvalgt som skal se på medisin på reise. En endring er at det skal dobbeltsjekkes med lege hjemme ved kjøp av medisiner i utlandet for å unngå en lignende sak som skjedde med Therese, sa han.

Les også:

Johaug-saken har gjort Weng paranoid

Aukland: – Tabbene har skadet norsk langrenn

Finner foreløpig ingen feil med norsk astmamedisinering

Populært