Meny

Frykter kjempetabben kan påvirke Carlsen

Magnus Carlsen berget remis etter en kjempetabbe i det femte VM-partiet mot Sergej Karjakin. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Carlsen var torsdag nær å rote seg ut i skikkelig VM-trøbbel. – Skuffende av Magnus, fastslår stormester Frode Urkedal.

Med hvite brikker hadde Carlsen lenge god kontroll på Sergej Karjakin. Åpningen satt ikke helt sånn som han håpet på, men nordmannen hadde fortsatt de beste mulighetene.

Så kom kjempetabben som holdt på å koste ham dyrt. I den tro at han hadde tidsnød, flyttet Carlsen kongen ned et felt som snudde dynamikken helt på hodet.

– Å sette kongen på g2 var åpenbart en stor tabbe, innrømmet en irritert Carlsen. Han forklarte glippen med kluss med noteringsskjemaet og at han trodde han hadde dårlig tid med å ta sitt siste trekk før tidskontrollen. I virkeligheten hadde han allerede gjort sitt 40. trekk og fått mer tid på klokka.

– Etter det kongetrekket var Magnus heldig som ikke tapte, for Karjakin satte inn et kraftig motangrep. Senere fant heldigvis ikke Karjakin den beste muligheten, mens Magnus forsvarte seg godt. Dermed endte det til slutt i remis uten videre dramatikk, forklarer Urkedal til NTB.

Les også: Carlsen: – Flaks at jeg ikke tapte

Mye dårligere

23-åringen, som tidligere i høst var på lag med Carlsen for Norge i sjakk-OL, synes det var et skuffende parti av den regjerende verdensmesteren.

– Magnus kommer seg etter partiet, men dette vil nok påvirke ham mer enn de to andre partiene han kunne ha vunnet. I de to partiene spilte han godt, men snublet på målstreken. Dette partiet var mye dårligere.

– Dette var et parti der Magnus fikk lite med hvite brikker. Han sto litt bedre i sluttspillet, men der hadde han trolig ingen måte å komme seg videre på. Det som er skuffende i dag er selve partiet. Men slik som det utviklet seg, ble det likevel et veldig bra resultat, mener Urkedal.

Les også: Carlsen fremdeles storfavoritt

Svart

Sammenlagt er stillingen 2,5-2,5 etter fem strake remis. Carlsen har allerede hatt partier med hvite brikker tre ganger. Nå venter to dueller på rad med svart fredag og søndag. I sjakk ansees det som en fordel å spille med hvitt.

Det skal sies at Carlsen har en kruttsterk historikk med svarte brikker mot nettopp Karjakin. Fasiten er null tap.

Lørdag har VM-duellantene en pause fra glassburet på Manhattan i New York.

Les også:   Carlsen klarte ikke bryte gjennom Karjakins forsvar

Populært