Meny

Følg femte parti mellom Karjakin og Carlsen

VERDENSMESTERSKAP: Magnus Carlsen og Sergey Karjakin spiller femte parti torsdag kveld. Foto: Seth Wenig / AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Carlsen og Sergey Karjakin snart halvveis i VM-kampen.

Stillingen etter de fire første partiene er 2-2.

– Jeg tror han er sinna, var NRKs sjakkeksperter enige om, like før mesterhjernene gjorde sitt første trekk rundt klokka 20:00 norsk tid.

Magnus Carlsen valgte forøvrig å gå for en italiensk åpning. Blant kjennere av spillet regnes italiensk åpning for å være en trygg åpning, kanskje ikke den mest spenstige, men den får brikkene i ideelle posisjoner tidlig.

Overleve eller ikke

Rundt halvveis til spillerne får utdelt ny tenketid på trekkene, har Karjakin brukt meget med tid på sine trekke. Bekymringsfullt for ham, mener Jon Ludvig Hammer.

– Her kan det bli tidsnød. Karjakin har tenkt over 19 minutter nå på dette ene trekket. Jeg tror han ikke er i nærheten av å bestemme seg. Han vil trolig bruke minst ti minutter til, for dette er et helt avgjørende trekk. Nå gjelder det for Karjakin å overleve de to-tre neste trekkene, sier Jon Ludvig Hammer i VGTV-studioet.

Bekymret start

NRK-ekspert Torstein Bae var tidlig i partiet bekymret. Han mener Karjakin har et solid forsvar og en bra bondestruktur.

– Magnus må gå for gull og seieren. Sjansen for remis er mye mindre slik dette har utviklet seg. Dette er enten eller. Med hvite brikker vil man ha kontroll, men nå har vi en helt åpen situasjon. Jeg tror ikke Magnus er helt fornøyd med dette.

Karjakin har flere ganger gjennom de fire første partiene sittet i tilsynelatende dype tanker, med hodet i hendene lent over brettet. Så også i starten av femte parti. Carlsen på sin side gjorde flere av sine trekk uten betekningstid, og gikk heller og la seg på en sofa i hvilerommet.

Kampen forventes å være ferdig en gang i natt.

Følg kampen direkte:

Populært