16 utøvere dopingdisket fra OL i 2008

AVSLØRT: Russiske Irina Nekrassova (sølvvinner) er en av 16 medaljevinnere fra OL i Bejing som i etterkant har blitt avslørt som dopere.
AVSLØRT: Russiske Irina Nekrassova (sølvvinner) er en av 16 medaljevinnere fra OL i Bejing som i etterkant har blitt avslørt som dopere. Foto: David Guttenfelder / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale olympiske komité (IOC) offentliggjorde torsdag navnene på 16 nye utøvere som er disket fra OL i 2008 etter ny analyse av dopingprøvene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke prøver ble analysert igjen med nye metoder før foreldelsesfristen utløp, og IOC har fortløpende behandlet de mange dopingsakene som dukket opp. De nye diskvalifiseringene innebærer at 10 utøvere mister medaljer vunnet i Beijing-lekene. Ingen av dem var gullvinner i sin øvelse.

15 av de 16 diskvalifiserte kommer fra tidligere sovjetrepublikker, mens unntaket er den greske tresteghopperen Khrysopigi Devetzi, som mister en bronsemedalje.

Denis Jurtsjenko fra Ukraina mister bronsen i stav, mens russiske Jelena Slesarenko er en tredje friidrettsprofil som er disket. Hun var regjerende OL-mester i 2008, men ble bare nummer fire i Beijing.

De fleste utøverne som nå er disket deltok i vektløfting eller gresk-romersk bryting. Til sammen er fem utøvere fra Kasakhstan, fire fra Russland, tre fra Ukraina, to fra Aserbajdsjan, en fra Hviterussland og en fra Hellas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de 16 er tatt for bruk av anabole steroider. Ni av dem hadde brukt turinabol, fem stanozolol, mens vektløfterne Maria Grabovetskaja og Nizami Pasjajev for sikkerhets skyld hadde brukt både turinabol, oxandrolon og stanozolol.

Disse er disket:

Kasakhstan:

Jirina Nekrassova (sølv i vektløfting), Maria Grabovetskaja (bronse i vektløfting), Asset Mambetov (bronse i bryting), Vladimir Sedov (fjerdeplass i vektløfting), Maja Maneza (kom ikke til start i vektløfting).

Russland:

Khasan Barojev (sølv i bryting), Khadzjimurat Akkajev (bronse i vektløfting), Dmitrij Lapikov (bronse i vektløfting), Jelena Slesarenko (fjerdeplass i høyde).

Ukraina:

Denis Jurtsjenko (bronse i stav), Natalia Davidova (bronse i vektløfting), Vita Palamar (femteplass i høyde).

Aserbajdsjan:

Vitalij Rahimov (sølv i bryting), Nizami Pasjajev (femteplass i vektløfting).

Hviterussland:

Jirina Kulesja (fjerdeplass i vektløfting).

Hellas:

Khrysopigi Devetzi (bronse i tresteg).