Meny

Løfshus håper å skape mer ro gjennom gode resultater

Langrennssjef Vidar Løfshus på Beitostølen før sesongstarten der i helgen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et vingeskutt Norges Skiforbund vet at de ikke bare må takle sportslige utfordringer denne vinteren.

Den såkalte astmasaken med Martin Johnsrud Sundby i sentrum, og den positive dopingprøven til Therese Johaug, har skapt et svært vanskelig utgangspunkt for norske skiløpere inn mot denne sesongen.

Fredag starter sesongen med den tradisjonelle, norske åpningen på Beitostølen.

– Ett fokus er det sportslige, og det er jeg som sammen med trenere og løpere må sørge for gode resultat. Med gode resultater håper jeg at det sportslige kommer i sentrum. Men det henger et spøkelse over oss, og det vil forfølge oss i hele vinter. Det vil dukke opp spørsmål hele veien som vi bare takle som best vi kan, sier landslagssjef Vidar Løfshus til NTB.

Les også: Johaug-saken har gjort Weng paranoid

Gjenreising

– Det blir viktig å gjenreise tap av tillit fra enkelte hold?

– Ja, det er en mistenksomhet som henger over oss, og som jeg har sagt før så jukser vi ikke i norsk langrenn. Det må vi prøve å bevise gjennom gode resultat, og at det bare er god, gammel norsk langrennstrening som fører fram til gode norske prestasjoner og seirer i langrennssporet.

Trønderen Løfshus er fullt ut klar over at dette vil ta tid.

– Dette vil gå i bølger. Neste helg er det renn i Finland, og det blir det første møtet med internasjonal presse. Da blir stemningen hausset opp litt der, og så kommer Tour de Ski og VM. Jeg håper at resultatene vil dempe de største overskriftene.

– Gjør dere noe spesielt opp mot Kuusamo?

– Det har vi ikke snakket om. For oss handler det om å være tilgjengelige og åpne, og så får vi se hvor stort trykk det blir. Vi må ta vare på dem som skal gå skirenn også, slik at de får forberede seg som de skal og gå fortest mulig.

De samme vurderingene vil bli gjort kontinuerlig, fra helg til helg.

– Jeg håper at granskingsutvalget blir ferdig så fort som mulig. De har sagt at de skal være ferdig i løpet av januar, og så får se hvilke tiltak de mener at vi må sette i verk. Det viktigste er at granskingsutvalget får arbeidsro, og at de får gjøre den jobben de skal. Forhåpentlig kommer de til en konklusjon med godt innhold.

– Hadde det vært en fordel om utvalget hadde blitt ferdig med jobben før VM?

– De har sagt at de skal være ferdig før 1. januar. Vi håper at fakta derfra kommer i første del av januar, og så får vi se hvilke tiltak som må iverksettes ut over det som allerede er satt i gang.

Les også: Ingen dalende interesse før langrennsåpningen

Krevende

– Hvordan vil du beskrive de siste fem-seks månedene fra en landslagssjefs synspunkt?

– For min del har det vært utrolig hektisk. Slik er det når man har valgt seg en topplederjobb. Da må man finne seg i at det er gode dager og onde dager. Det har vært utrolig mange telefoner og møter og stor oppmerksomhet som ikke har vært udelt positive. Det viktigste for oss har vært å ta vare på utøverne og de menneskene som har vært mest involvert i sakene, slik at belastningen ikke har vært for stor og at de kommer seg helskinnet gjennom det.

– Til tross for trykket som har vært, så er ikke de sportslige målsettingene justert ned?

– Nei, og det vil de heller ikke bli. Det er ingen grunn til det. Vi har hatt et veldig solid lag de siste årene, og med unntak av Hans Christer Holund har utøverne fått gjort en solid treningsjobb. Vi ser derfor ingen grunn å justere målene. Det kan også skje at når det kommer en dom for Therese Johaug, så kan det også hende at hun kommer tilbake i løpet av vinteren. Det vil bare tiden vise.

Les også:

Idrettsjurist reagerer på beviskommentar fra Antidoping Norge

Finsk avis: FIS anker trolig hvis Johaug dømmes for mildt

Johaug-saken fortsatt hos administrasjon i ADN

Populært