Meny

Predikant Semb tror sterkt tross elendig 2016

Toppfotballsjef Nils Johan Semb er optimistisk med tanke på framtiden i norsk fotball. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toppfotballsjef Nils Johan Semb har hatt et dystert år, men ser lyset i en tunnel de fleste andre har trøbbel med å komme seg ut av.

Tirsdag endte det internasjonale året med at U21-laget bommet på EM-plassen.

Serbia vant 2-1 sammenlagt, og det var helt greit. Norge var heldig som unnslapp baklengs på Marienlyst.

– Jeg er veldig optimistisk med tanke på landslagsfotballen, men vi må kanskje to-tre-fire år fram i tid før du høster av den generasjonen som er på A-landslaget nå og den her (U21), sier Semb.

Nedtur

Han var nesten som en lavmælt Aage Samuelsen (avdød predikantprofil) i pressesonen der han manet til optimisme. En optimisme som blir stadig mer tynnslitt for øvrig i landet.

A-landslaget er så godt som ute av kampen om VM-plass etter bare fire kamper. Trener Per-Mathias Høgmo sitter trolig på lånt tid.

Ingen norske klubber tok seg til europaligaens gruppespill.

Ingen norsk fotballspiller er inne på topp-20-listen over landets mest populære idrettsutøvere ifølge selskapet Sponsor Insight.

Og U21-laget misset igjen, tross hjemmebane til slutt og fordel av kunstgress, like før mål og går glipp av dyrebar matching i et mesterskap.

Skjevt ut

– VM-kvalifiseringen har startet veldig dårlig og har seks kamper igjen. Det ser vanskelig ut. Da vet vi at neste mesterskap er 2020 (EM), men vi skal spille ferdig og regne sammen poeng i den vi er i nå.

– Om det ikke snur helt i den pågående VM-fasen, bør flere av dagens U21-spillere sendes inn allerede neste år på A-laget for å herde seg?

– Det kan jeg ikke svare på nå. Dette er spillere med så stort repertoar at de vil utvikle seg og banke på døra mot A-laget, sier Semb til NTB.

– De mangler litt på det å være effektive. De produserer nok, men å omsette store sjanser til mål har vært en faktor som har gått igjen: Vi trenger litt for mange sjanser for å score mål. Det er litt det samme som på A-laget. Effektivitet er kanskje en av de viktigste faktorene i internasjonal fotball for å komme til sluttspill eller ikke.

– Det gjelder vel både angrep og forsvar?

– Helt riktig.

Hvorfor?

At en spiller som Martin Samuelsen ikke kom på banen før kampen omtrent var over, er en stor gåte.

Han har egenskaper som gir mål, og det skrek Norges lag på i jakten på 2-0.

– Jeg burde absolutt spilt mer, sa Samuelsen til NTB.

Semb ville ikke si noe om situasjonen til A-landslagssjef Høgmo. Mye tyder på at han i disse dager forhandler om en sluttpakke.

Høgmo var oppsiktsvekkende nok ikke på Marienlyst og så U21-laget tirsdag.

Men til helgen kan Norges Fotballforbund glede seg over cupfinalehelg. Det blir fest.

Og best av alt: Bare norske seirer.

Populært