Meny

Norsk skremmeskudd ikke nok til EM-plass

Serbia og Nemanja Maksimovic knep den siste plassen i EM-sluttspillet for U21-lag, selv om Norge med Martin Ødegaard (til v.) vant tirsdagens returkamp. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Mirakelet på Marienlyst» lot seg ikke gjenskape. U21-gutta kan glemme EM tross 1-0-seier mot Serbia tirsdag.

Det ga 1-2-tap sammenlagt. Selvmål og et annen billig baklengsmål i Beograd gjorde oppgaven for vrien.

Mohamed Elyounoussi ordnet 1-0 med et herlig volleyskudd etter 69 minutter. Det sendte nerver inn i de serbiske rekkene, men ikke nok.

Keeper Sondre Rossbach hadde to flotte redninger i perioden etter ledermålet. Det var Serbia som skapte de store sjansene mot slutten av kampen. Tre minutter på overtid ble Anders Trondsen utvist da han rev ned en serber som var alene med keeper.

I 2012 slo Norge Frankrike 5-3 i en tilsvarende omspillskamp og gikk til EM. Det er fortsatt en klassiker i norsk U-fotball, og i sluttspillet ble det bronse.

Mot røslige og meget gode serbere, flere av dem U20-verdensmestere i fjor med seier over Brasil i finalen, var oppgaven for tøff.

– Nå har jeg det helt jævlig. Det føles tomt. Periodevis spilte vi en god kamp. Vi hadde sjansen, men tok den ikke, sa Mats Møller Dæhli, som kom fra A-landslaget og forsterket U21-laget i tirsdagens kamp.

Les også: Norge-U21 gjorde det vanskelig for seg selv

Hardt

Norge ble likevel presset bakover fra første spark.

Liverpools Marko Grujic var tilbake fra start etter skade, og han styrte midtbanen omtrent som han ville i starten.

Kampen jevnet seg ut relativt fort, og den var langt på vei helt jevn det meste av tiden.

Etter 36 minutter spilte Martin Ødegaard Elyounoussi nydelig fri. Hans følsomme avslutning hadde litt for lite kraft. Ballen så ut til å ende i nettet, men en serbisk forsvarer fikk rensket unna rett foran målstreken.

Ødegaard viste i tillegg flere eksempler på utsøkte pasninger, men han måtte i likhet med lagkameratene gå skuffet av banen.

– Det er tredje kvalifisering på rad denne årgangen er sinnssykt nær sluttspill uten å lykkes. Det er sinnssykt bittert, sa kaptein Jonas Grønner til Eurosport.

– Det føles dritt nå, og jeg synes synd på gutta i garderoben. Vi har jobbet hardt for å komme til EM-sluttspill, men mislyktes og har ingen å skylde på, sa Ole Selnæs til NTB.

Blytungt

Tirsdagens Norge-nedtur var den siste på en svart liste for norsk fotball i 2016:

1: A-landslaget er så godt som utslått av VM-kvalifiseringen etter bare fire kamper. Trener Per-Mathias Høgmo er trolig ferdig.

2: Ingen norske klubber kom med i gruppespillet i europaligaen. Og mesterligaen virker et lite lysår unna.

3: Kvinnelandslaget ble utslått i OL-kvalifisering, og trener Roger Finjord fikk ikke fortsette. Erstatter er ikke klar for laget som i sommer gikk til EM.

Fra Skandinavia blir det uansett bra deltakelse i sluttspillet. Både Sverige og Danmark sikret seg plass allerede før omspillet.

Høgmo var ikke på tribunen i Drammen, og det er høyst uvanlig at A-sjefen ikke er til stede på slike kamper. Fraværet kan ikke tolkes annerledes enn at hans framtid er mer enn usikker.

Flere av U-gutta blir trolig helt sentrale i gjenoppbyggingen av A-laget i årene som kommer.

Et sluttspill på veien dit hadde passet perfekt.

Populært