Meny

Carlsen åpnet med remis: – Spilte ikke presist nok

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin spilte remis i det første partiet i VM-kampen i sjakk i New York.

Regjerende verdensmester Carlsen hadde et lite overtak i stillingen gjennom store deler av åpningspartiet, men Karjakin forsvarte seg meget godt.

Etter snaut fire timer ved bordet tok VM-duellantene hverandre i hånden og konstaterte at det ble et halvpoeng til hver av dem.

– Det var godt å komme i gang med VM. Utover det føltes det som om jeg hadde et lite overtak, men jeg spilte nok ikke presist nok. Dermed klarte jeg ikke gi ham altfor mange problemer, sa Carlsen etter kampen.

– Jeg skal ikke si jeg er fornøyd, men det var en grei start. Det er ikke mye mer å si, tilføyde han.

Les også: – Karjakin kan få problemer med nervene

Overrasket med åpning

Karjakin, som spilte sitt første VM-parti, følte han hadde god kontroll.

– Dette var en ny opplevelse for meg. Jeg forsøkte å ikke tenke for mye på det og konsentrere meg om kampen. Jeg var kanskje ikke helt presis i åpningen, men det ble ikke så ille, oppsummerte han.

VM-duellen skal avgjøres over totalt 12 partier, men er over i det øyeblikk én av spillerne har sikret seg 6,5 poeng.

Carlsen innledet VM-duellen med hvite brikker og overrasket trolig Karjakin da han valgte en uvanlig Trompovsky-åpning. Umiddelbart ble det spekulert i at den regjerende mesteren på litt spøkefullt vis ville henlegge oppmerksomheten mot det nylig avholdte amerikanske presidentvalget.

– Ja, litt. Men jeg hadde ikke spilt den åpningen hvis jeg ikke trodde på den, smilte Carlsen lurt.

På pressekonferansen utdypet han den uttalelse slik:

– Hadde jeg visst at jeg skulle få så mange spørsmål rundt dette, hadde jeg spilt en annen åpning.

Les også: VM-historiens yngste sjakk-finale

Regjerende mester Magnus Carlsen møter utfordrer Sergej Karjakin fra Russland til første parti i kampen om VM-tittelen. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Ville ikke gi seg

Den norske verdensmesteren er kjent for å fortsette å spille partier som ser ut til å ende med remis – i håp om at motstanderen skal gjøre en feil han kan utnytte. Det gjorde han også fredag, men måtte til slutt innse at det ikke fantes flere angrepsmuligheter.

VM-kampen på Manhattan i New York fortsetter med parti nummer to lørdag. da spiller Carlsen med svarte brikker. Nordmannen avviser at fredagens åpningsparti kostet mye krefter.

– Vi har kun spilt ett parti som ikke var særlig begivenhetsrikt. Det ville vært noe galt dersom vi allerede nå trengte å hente oss inn, smilte han.

På spørsmål om hva han forventer seg av lørdagens parti, svarte han følgende til latter fra salen:

– Det blir ganske sikkert en annen åpning, i hvert fall.

Magnus Carlsen forsvarer sin VM-tittel for andre gang. 25-åringen ble verdensmester første gang i november 2013. Da ble indiske Vishy Anand slått på hjemmebane i Chennai. Året etter forsvarte Carlsen tittelen sin i den russiske OL-byen Sotsji. Igjen var Anand motstander.

Carlsen og Karjakin har møtt hverandre 21 ganger i vanlig langsjakk foran VM-duellen i New York. Carlsen står med fire seirer. Karjakin har kun én triumf, mens 16 partier hadde endt med remis.

Les også: Her skal Carlsen forsvare sjakk-tronen

Populært