Meny

Høy tid for en borteseier

Om «Berlins strengeste dørvakt» Rune A. Jarstein avviser tsjekkerne, kan Norge få en etterlengtet borteseier. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge må slå Tsjekkia fredag for å overvintre med et reelt håp om å kvalifisere seg til fotball-VM. Ifølge statistikken er tiden inne for en ny borteseier.

Under Per-Mathias Høgmo har Norge vunnet tre ganger på 15 bortekamper. Det betyr en seier for hver femte bortekamp, men Norge har nå spilt seks bortekamper siden den forrige seieren.

Siden Bulgaria ble slått 1-0 i Sofia for 14 måneder siden er dette Høgmos bortefasit:

* Italia 1-2

* Ungarn 1-2

* Estland 0-0

* Portugal 0-3

* Belgia 2-3

* Aserbajdsjan 0-1

Én uavgjort og fem tap, altså. Fire mål og elleve baklengs.

Muren

Alle de tre borteseirene under Høgmo har kommet i kvalifiseringskamper, og fellesnevneren har vært at Norge har holdt nullen. I 2014 ble det to borteseirer på rad med 3-0 over Malta og 1-0 over Aserbajdsjan.

Under Høgmo har Norge holdt nullen på bortebane bare fire ganger: I de tre seierskampene og den målløse mot Estland i mars. Det hviler altså et betydelig ansvar på Rune A. Jarstein, som i forrige utgave av det tyske bladet Sport Bild ble presentert som «Berlin-muren».

Hertha Berlin har i en reklamekampanje framstilt ham som «Berlins strengeste dørvakt».

– Det likte jeg, sier Jarstein til Sport Bild. Avviser han tsjekkerne, som er uten scoring i sine tre første VM-kvalifiseringskamper, er mye gjort for det norske laget.

Tallene

Dette er Høgmos statistikk hjemme og ute (vunnet-uavgjort-tapt, mål):

* Hjemme: 6-5-6, 17-15

* Borte: 3-2-10, 13-28

* Nøytral bane: 1-0-1, 2-4.

Populært