Løfshus spår knalltøff kamp om verdenscupplasser

Landslagssjef for langrenn, Vidar Løfshus, i italienske Val Senales hvor langrennseliten ligger i treningsleir. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Landslagssjef for langrenn, Vidar Løfshus, i italienske Val Senales hvor langrennseliten ligger i treningsleir. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landslagssjef Vidar Løfshus sier at det så å si blir håpløst for løpere utenfor landslag å kvalifisere seg til verdenscupen i langrenn før jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den eneste muligheten er i sprint for kvinner. Der kan det åpne seg muligheter, sier Løfshus til NTB.

Norge fikk sine kvoter i verdenscupen redusert foran denne sesongen, og finleser man uttakskriteriene er det ikke vanskelig å se at det blir svært vanskelig å få sjansen i verdenscupen før jul om man ikke tilhører et av landslagene.

Selv ikke alle dem med landslagsplass er garantert plass. Før jul er det verdenscuprenn i Kuusamo, Lillehammer, Davos og La Clusaz.

– I Lillehammer er det større kvoter siden det er Norge som er arrangør og det er nasjonale kvoter. Der kan vi stille med 15 løpere. Vi har nedfelt at leder du norgescupen etter rennene på Gålå, så får du garantert være med i Lillehammer. Det har skjedd før at lederen der har fått være med, og etter dette vedtaket blir det en selvfølgelighet, sier Løfshus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Langrenn: Svenskene tviler også på sine egne løpere

Viktig å markere seg

For de utenom landslag blir det også svært viktig å markere seg i den skandinaviske cupen i Lillehammer i midten av desember.

– Den som leder den skandinaviske cupen til jul får friplass i verdenscupen i januar, og lederen får også friplass i Tour de Ski. Det er første gang i år at lederen av skandinavisk cup får friplass i Tour de Ski.

Det er ingen tvil om nåløyet er blitt strammere.

– Det har vært slik før også at landslagene har hatt prioritet, men med noen unntak. Da var kvotene større med mellom åtte til elleve løpere i hvert renn. Nå blir det mellom seks og åtte løpere i hvert renn. Martin Nyenget Løwstrøm (sprintlandslaget) er sikret plass som vinner av skandinavisk cup sist sesong.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sundby: – Det jukses ikke i norsk langrenn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beitostølen fortsatt viktig

– Betyr dette at åpningsrennene på Beitostølen blir mindre viktige enn tidligere. Du kan jo risikere at løpere utenfor landslag vinner renn uten å få sjansen i verdenscupen før etter nyttår?

– Jeg pleier å si at det alltid er viktig å vise seg fram. Beito er viktig fordi det er kickoff på sesongen, men målt opp mot uttak har løpene på Beitostølen aldri vært mindre viktig i nyere tid. Går du fort på ski vil det likevel alltid åpne seg muligheter både i verdenscupen og VM. Vi skal ikke ta vekk inspirasjonen for løpere som ikke er på landslag, sier Løfshus.

Se: Terminliste verdenscupen og program for langrenn, sesongen 2016-17