Svensk sportssjef om Johaug-intervju: – Det er noe rart, altså

Expressens sportssjef vil ha nye svar om hva som skjedde. – Det er flere ting jeg ikke får til å stemme, sier svensk langrennsekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag møtte Therese Johaug pressen for første gang siden dopingsaken mot henne ble offentliggjort 13. oktober.

Der måtte hun svare på spørmål om hva som egentlig skjedde da hun testet positivt på det forbudte stoffet clostebol.

– Jeg fikk kremen og pakken av Fredrik (Bendiksen, landslagslege). Jeg tok med pakken på rommet, åpnet den og kastet bruksanvisningen og pakken, og jeg brukte kremen som jeg fikk anvist av Fredrik, sa Johaug til NRK.

I ettertid har det kommet fram at samtlige pakninger med Trofodermin skal være merket med en dopingvarsel.

Bakgrunn: Gråtende Johaug ber om å bli trodd

– Får ikke svar

HISTORIEN: Pär Andersson, sportssjef i Expressen, mener hele historien om Johaugs positive dopingprøve ikke er fortalt. Foto: Expressen / Skjermdump
HISTORIEN: Pär Andersson, sportssjef i Expressen, mener hele historien om Johaugs positive dopingprøve ikke er fortalt. Foto: Expressen / Skjermdump

Expressens sportssjef Pär Andersson sier følgende om seansen til sin egen avis:

– Jeg vet ikke hva jeg skal si lenger. Det blir så rotete. Johaug sier at dette er hundre prosent sant, men så dukker det opp nye spørsmål i denne historien. Dette her sier ingenting. Det fører bare til enda flere spørsmål hele tiden, sier han.

Andersson mener det samtidig kommer nye spørsmål og svar til hva som har skjedd.

– Det er vanskelig å si hva som faktisk har kommet frem de 47 minuttene hun åpnet munnen igjen. Egentlig nesten ingenting. Hun gråter igjen og sier sin versjon, men vi får ikke så mange svar på hvordan man kan ha vært så klønete, sier han om dagens pressemøte.

Les også: Frykter millionutbetalinger til Johaug

– Noe rart

To uker før dopingsaken ble kjent, uttalte Johaug i et intervju med lokalavisen Østlendingen at hun alltid var nøye med forhåndssjekk av medikamenter hun brukte eller fikk tilbudt.

Overfor NRK forteller 28-åringen at hun ikke dobbeltsjekket innholdet i kremen og at hun fortsatt mener hun er uten skyld.

Den svenske sportssjefen skjønner lite av forklaringen.

– Det er noe rart her, sier han.

Les også: – Jeg kjøper ikke historien til Johaug og Bendiksen

– Tror på henne

ANSVAR: Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har påtatt seg skylden for Johaugs positive prøve og trakk seg med umiddelbar virkning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
ANSVAR: Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har påtatt seg skylden for Johaugs positive prøve og trakk seg med umiddelbar virkning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

SVTs ekspert Anders Blomquist har forståelse for at ikke alle tror på Johaug.

– Først skal man si at det er et menneske i en dyp krise vi møter. Man får velge om man tror på henne eller ikke. Jeg tror på henne, selv om jeg ikke er sikker på at hun svarer på alle spørsmålene, sier han til egen TV-kanal.

Den svenske eksperten er derimot kritisk til legen Fredrik Bendiksens historie.

– Hvordan kan en så rutinert lege, om han har kjøpt kremen, gjøre en så fatal feil? At han ikke ser på innholdsfortegnelsen. Noen sier at man ikke en gang skal bruke salven på leppene. Hvordan kan han ikke se det? Det er så mange store feil at du nesten ikke tror det er sant, men hvis jeg ser på det som juks er det flere ting jeg ikke får til å stemme, sier han.

SKREKK OG GRU: Tidligere sponsorgeneral Jacob Lund ble ikke klokere etter torsdagens pressemøte. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SKREKK OG GRU: Tidligere sponsorgeneral Jacob Lund ble ikke klokere etter torsdagens pressemøte. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Skeptisk sponsor-guru

Tidligere sponsorsjef i DNB, Jacob Lund, ble heller ikke klokere av torsdagens pressemøte og omtaler Johaug-saken som en omdømmekrasj for norsk langrenn.

– Den skepsisen og de konspirasjonsteoriene som har kommet fram de to siste ukene tror jeg i stor grad skyldes en grunnleggende mistillit blant journalister og folket til ledelsen i skiforbundet og idrettsforbundet for tiden. Det har mer base i det, enn i uflaksen til Therese Johaug, sier Lund til NTB.

– Jeg tenker på skrekk og gru på hvordan norske medier og det norske folk ville reagert hvis det var en finne, en russer eller en polakk dette handlet om. Vi hadde vært rimelig skeptiske, og hvorfor skulle en finne, en russer eller en polakk ha mer tillit til en norsk utøver enn vi har til dem? I første omgang er dette en heidundrende omdømmekrasj for norsk langrenn.

Personvernpolicy