Sundby: – Det jukses ikke i norsk langrenn

<p>TILBAKE: Martin Johnsrud Sundby ble utestengt for brudd på regler om egen medisinering, men bedyrer at det ikke dreier seg om en hendelse i et større system. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix</p>
TILBAKE: Martin Johnsrud Sundby ble utestengt for brudd på regler om egen medisinering, men bedyrer at det ikke dreier seg om en hendelse i et større system. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Martin Johnsrud er hardt preget av både sin egen astmasak og Johaug-dopingen, men står med rak rygg og påstår at det ikke jukses i norsk langrenn

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er synd at mange trekker troverdigheten vår i tvil, men kanskje er det et resultat av det jeg vil kalle en rotete sesongoppkjøring. I norsk langrenn jukses det ikke, det er bunnlinjen og det eneste vi kan formidle. Vi må jobbe videre med tilliten og gjenreise den framover, sier Martin Johnsrud Sundby til NTB.

Sundby la ikke skjul på at tiden fra astmasaken og dopingdommen hans sprakk og fram til nå har vært tung og krevende.

– De sakene som har versert har vært en lang og krevende periode i en oppkjøringsfase til en ny sesong. Det har gjort at humør og konsentrasjon har gått litt i berg-og-dal-bane, men jeg må prøve å ta avstand fra det. Nå er vi tre uker unna sesongstart, så jeg er nødt til å ha fokus på det som skal skje til vinteren, forklarer han videre.

Treningen har vært annerledes de siste månedene, for trykket rundt hans egen sak og også Johaug-saken har vært en utfordring han ikke har vært borti tidligere. Han mener likevel han har gjort en god treningsjobb.

Les også: Landslagssjef Løfshus skryter av skipresidenten etter astmabråket

Tunge dager

Sportssjef Vidar Løfshus sa til NTB mandag at han mener Martin Johnsrud Sundby har vært utsatt for ren personforfølgelse og fått urettmessig mye pepper. Dette kommenterer Sundby på denne måten:

– Jeg kan ikke si annet enn at det har vært skrevet mye i mediene. Det vet jo du alt om. Tidvis er det blitt skrevet og sagt mye som ikke stemmer, og et er mange overskrifter som tas fullstendig ut av kontekst. Det har vært så store faktiske feil at dagene er blitt ekstra vanskelige.

Og han fortsetter:

– Jeg har full forståelse for at dette har vært og er et interessant tema å snakke og skrive om for mange, men det har vært veldig krevende når sak og dom er blitt lagt fram på riv ruskende gal måte.

Han tror ikke det kommer til å bli nye runder når den komiteen som skal vurdere astmamedisineringen i norsk langrenn kommer med sin rapport.

– Nei, jeg er overhodet ikke forberedt på å gå nye runder når rapporten fra komiteen som er satt ned, kommer utpå nyåret. Jeg er helt sikker på at det ikke vil finne ut annet enn at vi har operert helt innenfor alle retningslinjer vi er pålagt. Utover det er det vanskelig å forutse hva den skal komme med, sier Sundby til NTB.

Les også: – Det har vært rene personforfølgelsen av Sundby

Tror på systemet

Han trekker ikke systemet i tvil, selv om det har både stormet og blåst orkan rundt ørene på norske langrennsløpere i høst med ham selv i en av hovedrollene.

– Ja, jeg har fortsatt stor tiltro til systemet. Det er mulig å ha to tanker i hodet og det er mulig å gjøre menneskelige feil. Det er dessverre blitt begått slike feil innad i vårt system, men totalt sett, så har jeg tiltro til systemet, sier Sundby uten å tenke et sekund på svaret..

– Hvordan har det vært å møte konkurrentene oppe på breen her i Val Senales?

– Det har vært helt uproblematisk å møte både de fra Norge og utlandet. Det er jo mennesker vi prater med hele vinteren og har et godt forhold til. Jeg tor nok forholdet til utlendingene er bedre enn det dere i pressen prøver å gjengi, sier Sundby.

Les også: Marit Bjørgen gikk sju måneder uten å bli doptestet

Personvernpolicy