Løfshus: – Vi har stort behov for å snakke sammen

SAMTALER:Landslagssjef Vidar Løfshus sier det norske laget har hatt behov for å prate sammen.
SAMTALER:Landslagssjef Vidar Løfshus sier det norske laget har hatt behov for å prate sammen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sportssjef Vidar Løfshus gjør alt han kan for at høydesamlingen for langrennseliten skal bli så bra som mulig rent sportslig, selv om tsunamien fortsatt herjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke til å komme fra at bølgene etter astmasaken med Martin Johnsrud Sundby i spissen, og den påfølgende Johaug-saken kaster mørke skygger over langrennsmiljøet. Stemningen kan til tider være temmelig dyster.

– Det er klart at stemningen blant løperne blir litt annerledes, men nå når vi kom ned hit, så må jeg si at det har vært en veldig positiv opplevelse. Det har vært stort fokus på trening og på det som skal skje utover vinteren. Men så har det også vært mange varme tanker. Vi har spurt oss selv om vi klarer å ta vare på Therese (Johaug) og Fredrik Bendiksen oppi dette her, forteller Løfshus til NTB.

– Det er klart vi snakker en del om de vanskelige sakene, men det er jo også et verktøy for oss å reflektere rundt det. Vi har jo alltid behov for å prate sammen når det er krise. Det er en naturlig konsekvens av det som har skjedd. Det føles nok veldig godt for de aller, aller fleste å få pratet ut om ting, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra stiv kuling til tsunami

Han sier han vanskelig kunne tenke seg de voldsomme konsekvensene av Johaug-saken da nyheten ble sluppet. Men at det ville bli et stort trykk kom ikke overraskende.

– Det ble litt som vi snakket om at Martin-saken var stiv kuling, men det eskalerte voldsomt og ble en tsunami med Johaug, sier Løfshus.

– Har omfanget i forbindelse med Johaug-saken overrasket?

– Nå har vi jo lærdom fra en del saker med langrenn faktisk. Vi har sett at det ikke løyer med en gang, for det er jo slik at mediebildet har endret seg veldig de siste årene. Nå handler det mye om antall klikk, og da vet vi at langrenn automatisk gir mange slike klikk, så da blir det om å gjøre å finne nye vinklinger hele tiden. På det området er dere i pressen veldig kreative, så da stopper det nesten aldri, mener sportssjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer normalt

Han har en følelse av at det er mer «business as usual» under samlingen på isbreen i Val Senales, men samtidig vet han at den nye generasjonen er mye på nett, så han tror nok ikke de klarer å distansere seg fra påstander og spekulasjoner som kommer hver dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan har det vært for deg å møte konkurrentene?

– Det har vært godt å få møte og prate med sportssjefer og trenere fra konkurrerende nasjoner. Vi hadde jo en del runder med dem tidligere også, i forbindelse med Martin-saken som mange selvsagt har misforstått. Så nå er det nye runder. Det gjelder å prate med folk og forklare det som har skjedd, for så å prøve og få en forståelse for det som faktisk har skjedd. Vi er en liten og sårbar familie, så det er viktig å få pratet ut med andre trenere og utøvere, forklarer Løfshus.

Ikke godt forberedt

Mens stormen rundt både astma- og Johaug-sak raser for fullt, vet både Vidar Løfshus og løperne at det vil komme nye runder i disse sakene. Han tror det kan bli vanskelig å håndtere og forklarer hvorfor:

– Ser du på kommunikasjonsavdelingen vi har i skiforbundet består den av to fast ansatte og Gro Eide på halv stilling, så vi ligger ikke godt an sammenlignet med de største bedriftene i Norge. Så å si at vi er godt forberedt på nye runder i disse sakene, det er vi ikke.

– Men jeg vil særlig fremheve Erik Røste som virkelig har stått fram og jobbet hardt det siste året. Han er fantastisk og bryr som alle i organisasjonen, legger Løfshus til overfor NTB.