Johaug suspendert i to måneder

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Therese Johaug er suspendert i to måneder som følge av den positive dopingprøven. Påtalenemnda har også åpnet sak mot tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter prosessfullmektig Niels R. Kiær i Påtalenemnda i Antidoping Norge overfor NTB.

– Vi er ferdig med den innledende saksbehandlingen, og siden utøveren har testet positivt på et særskilt stoff, har vi plikt til å suspendere utøveren så snart den innledende saksbehandlingen er over. Påtalenemnda har konkludert med en suspensjon på to måneder, sier han til NTB.

Therese Johaugs advokat Christian B. Hjort sier til NTB at den to måneder lange suspensjonen ikke vil bli anket.

– Therese vil forholde seg til suspensjonen som er gitt og anker ikke denne. Hun vil i stedet konsentrere seg om selve hovedsaken, og det er å jobbe for full frifinnelse. Therese ser fram til å få alle sider av saken belyst slik at de som skal fatte beslutningene har et fullstendig grunnlag for sin avgjørelse. Det har ikke påtalenemnda på dette stadium av saken, sier advokat Hjort til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en pressemelding fra Norges Skiforbund gir Johaug følgende reaksjon på at hun nå er suspendert.

– Jeg tar dette tungt, men forholder meg til det. Nå konsentrerer jeg meg om det som er viktigst, å jobbe for full frifinnelse. Jeg ser fram til en grundig og full behandling av saken så raskt som mulig.

Johaug avla 16. september en dopingprøve med spor av det forbudte stoffet clostebol. Langrennsstjernen og tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har forklart at prøven skyldes bruk av en salve for å lindre solbrente lepper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

DIREKTE KL. 13.30: Landslagssjef Vidar Løfshus møter pressen:

Les også: Antidoping Norge om utviklingen i Johaug-saken

Suspendert til 18. desember

Saken har den siste tiden vært utredet av administrasjonen i Antidoping Norge. Som følge av at den innledende saksbehandlingen nå er avsluttet, er Påtalenemnda koblet inn. Den har altså vedtatt å suspendere Johaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Administrasjonen i Antidoping Norge vil nå fortsette sitt etterforskningsarbeid før dokumentasjonen legges fram for Påtalenemnda for vurdering av påtalespørsmålet.

– Det er viktig å understreke at vi så langt kun har tatt stilling til selve suspensjonsspørsmålet, og på dette tidspunkt vil vi ikke kommentere detaljer i selve saken, sier Anstein Gjengedal.

Les også: Johaug-salget til himmels: – En form for støtteerklæring

– Påtalenemnda vil de neste ukene vurdere hvilken utelukkelse det vil bli nedlagt påstand om i påtalebegjæringen. Vi kommer til å vurdere alt som er relevant for vurderingen av graden av aktsomhet, eller graden av skyld. Hvis vi hadde ment at utøveren ikke hadde utvist skyld, så ville vi heller ikke ha konkludert med suspensjon. Ut fra det som er nedlagt i det som heter objektivt ansvar, så mener vi at skyldspørsmålet er klarlagt, sier prosessfullmektig Nils R. Kiær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosessfullmektig Kiær sier at det ennå er for tidlig å konkludere med når den endelige påtalebegjæringen kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer ikke til å kommentere noe mer ut over dette før påtalebegjæringen er endelig utarbeidet, sier Kiær til NTB.

I det øyeblikk påtalebegjæringen foreligger, sendes den til Domsutvalget i Norges Idrettsforbund, som er dømmende instans i saken.

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Johaug: – Jeg er knust:

Les også: Johaug ble ikke dopingtestet på 129 dager

Sak mot Bendiksen

Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har påtatt seg skylden for Johaugs positive prøve og trakk seg med umiddelbar virkning. Antidoping Norge bekrefter at han har vært inne til samtale i saken.

Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har påtatt seg skylden for Johaugs positive prøve og trakk seg med umiddelbar virkning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har påtatt seg skylden for Johaugs positive prøve og trakk seg med umiddelbar virkning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Bendiksen skal i sin forklaring ha gjentatt at han kjøpte salven Trofodermin på et apotek i italienske Livigno for å behandle Johaugs munnsår. Bendiksen bekreftet videre at han ga skistjernen salven uten å undersøke om den inneholdt stoffer som står på dopinglisten – og at han ga Johaug grønt lys til å bruke

Artikkelen fortsetter under annonsen

medikamentet.

Påtalenemnda i Antidoping Norge har som følge av forklaringen valgt å åpne sak mot legen.

– Vi kommer ikke utenom å vurdere om lege har brutt reglene for støttepersonell. Derfor blir det også åpnet sak mot legen. Det betyr at vi eventuelt må ta stilling til om det skal tas ut påtalebegjæring også mot ham. Dette har vi ennå ikke konkludert med, sier prosessfullmektig Kiær til NTB.

Les også: Bendiksen forberedt på dopingsak

SE VIDEO: Svensk kommentator: – Jeg kjøper ikke historien til Johaug og Bendiksen:

SE VIDEO: Landslagslege Bendiksen trekker seg:

Les også:

Bjørgen om Johaug-saken: – Helt uvirkelig og tungt

Johaugs far: – Dette kommer det ikke noe godt ut av

Tidslinje for Johaugs positive dopingprøve:

Dette er hendelsesforløpet rundt Therese Johaugs positive dopingprøve:

* 1. september 2016: Landslagslege Fredrik S. Bendiksen ankom Livigno like før midnatt der Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget var på høydesamling.

* 2. september: Bendiksen møtte Johaug til frokost. Sammen fant de ut at leppene til Johaug måtte behandles på grunn av solforbrenning.

* 3. september: Bendiksen dro på et lokalt apotek der han kjøpte kremen Trofodermin og en annen krem grunnet at stoffet landslaget normalt sett brukte ikke var i den medbrakte legekofferten.

* 4. september: Bendiksen ga kremen Trofodermin til Therese Johaug på kvelden i Livigno og forsikret at den ikke var på WADAs forbudsliste.

* 4.- 15. september: Kremen ble brukt av Therese Johaug som anvist av landslagslege Bendiksen.

* 16. september: Johaug ble dopingtestet hjemme i Oslo. Der oppga hun at hun hadde brukt kremen.

* 4. oktober: Johaug ble informert av Antidoping Norge om funnet i urinprøven.

* 13. oktober: Johaug og skiforbundet offentliggjorde saken og avholdt pressekonferanse i Oslo.

* 19. oktober: Påtalenemnda i Antidoping Norge har suspendert Johaug i to måneder som følge av den positive dopingprøven. Det åpnes dessuten egen sak mot Bendiksen.