– Må vokte seg for ikke å skyte spurv med kanon

Johaug er blitt testet 20 ganger i løpet av det siste året. Seks av testene var uanmeldte.
Johaug er blitt testet 20 ganger i løpet av det siste året. Seks av testene var uanmeldte. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Therese Johaug trente og konkurrerte i fire måneder uten å bli testet for doping.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før Johaug avla den positive dopingprøven 16. september var det 129 dager siden forrige gang hun ble testet, 10. mai.

Det får Aftenposten bekreftet av Johaugs advokat, Christian Hjort.

Mellom 1. mai og 24. november 2015 hadde FIS en utøvergruppe på 323 utøvere. 22 av disse var norske langrennsutøvere. Alle ble i snitt testet 1,35 ganger.

Therese Johaug er blitt testet 20 ganger i løpet av det siste året. Seks av testene var uanmeldte, ifølge en FIS-oversikt Aftenposten har fått tilgang til.

Les også: Bjørgen om Johaug-saken: – Helt uvirkelig og tungt

Johaugs far: – Dette kommer det ikke noe godt ut av

– Nærmest 100 prosent sikkert

Ettersom det gikk mer enn fire måneder siden sist hun ble testet, kan det gjøre det vanskeligere å bevise at leppesalven som inneholdt anabole steroid, er årsaken til de positive prøvene.

– Det hadde vært bedre om hun hadde en dopingtest to uker før. Da hadde det vært hevet over enhver tvil at dette utslaget har sammenheng med salven, sier idrettsadvokat Sølve Herdal til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener likevel det er hevet over tvil at leppesalven er «synderen». Clostebol kan spores i inntil 25 dager ved oral tilførsel og 14 dager ved injisering.

– På grunn av mengden påvist, er det sannsynlig, nærmest 100 prosent sikkert, slik jeg ser det, at utslaget på prøven skyldes salven, gitt at opplysninger om mengde i prøven stemmer. Rettslig sett er hun ren før hun brukte kremen, sier Herdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dobbelt doping-varsku i Johaug-saken

Advokat varsler rask avklaring i Johaug-saken

– Storm i et vannglass

Antidoping Norge vil ikke bekrefte at 10. mai var siste gang Johaug gjennomgikk en dopingtest før hun ble testet på nytt 16. september.

Idrettsadvokat Sølve Herdal er likevel sikker på at Johaug vil bli straffet, men advarer Antidoping Norge mot langvarig utsestengelse.

– Jeg forutsetter at utslagene faktisk stammer fra denne salven. Hvis det stemmer, er jo dette en storm i et vannglass. Hun er likevel ansvarlig for at det er kommet et positivt utslag, men her må man likevel vokte seg for å ikke skyte spurv med kanon, sier Herdal til Aftenposten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ingebrigtsen støtter Johaug: – En fillesak

Advokaten: – Johaug fikk hele pakken

– Klarer å trene sånn noenlunde

Kvinnelandslagstrener i langrenn, Roar Hjelmeset, er forberedt på at det vil ta tid før dopingsaken mot Johaug er oppe og avgjort.

Onsdag reiser de øvrige landslagsutøverne på høydesamling til Val Senales. Johaug bestemte seg i helgen for å bli hjemme i Oslo for å trene på egenhånd.

– Hun klarer å trene sånn noenlunde, men lett er det ikke. Hun må ta denne situasjonen litt dag for dag. Når du har en slik sak hengende over deg, er det ikke enkelt å planlegge fram i tid, sier Hjelmeset til NTB.

Det var sist torsdag at dopingsaken mot Therese Johaug ble kjent. Antidoping Norge er i gang med etterforskningen. Trolig blir den ferdig i starten av neste måned.

Når saken er ferdig etterforsket, sendes den videre til påtalenemnda. Den kan be om suspensjon av Johaug og før saken kommer opp for Norges Idrettsforbunds domsutvalg.