– Bendiksen jobbet åtte år for Pfizer, som produserer salven

Den tidligere landslagslegen Fredrik S. Bendiksen jobbet for legemiddelselskapet Pfizer Norge fra 1995 til 2003.

Lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen der det ble kjent at Therese Johaug testet positivt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen der det ble kjent at Therese Johaug testet positivt for doping. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er den norske avdelingen av selskapet som produserer Trofodermin, salven som ga Therese Johaug positivt utslag på dopingtesten.

Den norske langrennsstjernen brukte i september salven Trofodermin, som inneholder en anabol steroid. Landslagslegen Fredrik S. Bendiksen skaffet til veie og godkjente bruken av salven som ble kjøpt i den italienske fjellandsbyen Livigno 1. september.

– Yrkesstolthet

Da det forrige uke ble kjent at Johaug hadde testet positivt for doping, som følge av salvebruken, erklærte Bendiksen under pressekonferanse at han ville gå av som landslagslege.

Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen forrige uke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Langrennsløper Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen på pressekonferansen forrige uke. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Dette har med yrkesstolthet å gjøre, og forholdet til en utøver som jeg setter veldig høyt personlig. Dette skulle jeg har oppdaget, sa Bendiksen om kremen som inneholdt clostebol.

Dette stoffet står på forbudslisten til Verdens antidopingbyrå, WADA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svensk skiekspert: – Vis Johaugs prøveresultat

– Jobbet for produsenten

Søndag skrev svenske Aftonbladet at Bendiksen jobbet som medisinsk direktør og «country manager» i firmaet Pfizer, som produserer Trofodermin, mellom 1995 og 2003.

Dette blir også bekreftet i presentasjonen av Bendiksen på hjemmesiden til The Assessment Company, der legen er tilknyttet som konsulent:

«I perioden 1995 – 2000 ledet han Medisinsk Avdeling i Pfizer Norge, for så å ta ansvaret som administrerende direktør i samme selskap fra 2000 – 2003.»

Pfizer er verdens ledende biofarmasøytiske selskap, og leverer produkter til det norske helsevesenet. Salven Trofodermin produseres kun i Brasil og Italia, melder TV 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video:Svensk kommentator: – Jeg kjøper ikke historien til Johaug og Bendiksen

Apoteket: Korrekt merket

Samtlige pakninger med Trofodermin skal være merket med en dopingvarsel, i henhold til italiensk regelverk. Det italienske apoteket der salven ble kjøpt i september hevder at den aktuelle pakken var merket korrekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I pakningsvedlegget står det ifølge TV 2:

«Til de som driver med sport: Bruken av legemiddelet uten terapeutisk behov utgjør doping og kan uansett gi positivt resultat på dopingtest.»

Les også: Advokaten: – Johaug fikk hele pakken

– Fikk også emballasjen

Therese Johaugs advokat opplyser mandag at langrennsstjernen ikke bare mottok tuben med salven Trofodermin, men også pappemballasjen og pakningsvedlegget fra landslagslege Fredrik S. Bendiksen.

I tillegg til dopingvarselet står det forklart at kremen inneholder to stoffer: Neomycin, som er et antibiotikum, og clostebol, som inneholder anabole steroider, melder NTB.

– Jeg registrerte at det sto clostebol på kremen, men jeg klarte ikke koble det opp mot at det sto på WADAs liste. Jeg har studert på det dag og natt, og hvorfor jeg ikke klarte å finne det ut, kan jeg ikke gi et svar på, sa Bendiksen på en pressekonferanse i forrige uke.

Øvrige kilder: Hamar Arbeiderblad, NTB

Les også:

Ingebrigtsen støtter Johaug: – En fillesak

– Jeg kjøper ikke historien til Johaug og Bendiksen