Norsk langrenn rystet av Johaug-nyheten

Gråtkvalt Johaug: – Det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det i ei uke nå. Se video.

Norsk langrenn er i krise etter dopingsaker mot først Martin Johnsrud Sundby og nå Therese Johaug. Omdømmeeksperter tror saken gjør stor skade.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ble det kjent at Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe. Landslagslege Fredrik S. Bendiksen, som ga Johaug kremen på samling i italienske Livigno, har tatt på seg skylden og varslet sin avgang.

Les også: Apoteket i Italia: – Det er dopingadvarsel på alle pakkene vi selger

Saken har allerede fått stor oppmerksomhet i nordiske medier og andre medier i Europa. Omdømmeekspert Trond Blindheim ved Høgskolen i Kristiania er krystallklar på at norsk langrenns troverdighet har fått en solid knekk.

– Dette er jo nasjonalidretten vår. Men nå sier folk at «nå skjønner vi sammenhengen, nå skjønner vi hvorfor vi har vunnet så mye». Ser man én kakerlakk på kjøkkengulvet, vet man at det er hundre til i nærheten, sier han til NTB.

– Dette er spinnvilt. Det som var igjen av troverdighet i norsk langrenn er nå nedsmeltet. Dette er skikkelig ille, legger han til.

Les også: Kowalczyk med stikk: – Dette medikamentet har en fin pakke

Gråtkvalt

En gråtkvalt Therese Johaug sa tydelig fra om at hun anser seg som uskyldig. Langrennsstjernen fikk beskjed om den positive dopingprøven for en uke siden.

– Jeg skal sitte rakrygget og fortelle det som har skjedd. Jeg er vanvittig fortvilet og forbannet over å ha kommet i denne situasjonen. Dette har vært den verste uken i mitt liv, sa hun hulkende.

– Jeg fikk en krem fra Fredrik for å behandle en solbrent leppe. Mange som sitter her, så hvordan jeg (leppen hennes) så ut der. Jeg spurte om kremen sto på dopinglisten, og jeg fikk nei til svar. Jeg brukte kremen som anvist av legen. Fredrik er ekspert på idrettsmedisin, og jeg hadde full tillit til ham. Jeg hadde overhodet ingen grunn til å ikke stole på ham, sa Johaug, som slo i bordet da hun var ferdig å forklare seg.

– Jeg skal kjempe. Jeg skal vise alle at jeg er uskyldig, sa hun.

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Dette sa Johaug om dopingskandalen:

Les også: Antidoping Norge: – Det er snakk om lave nivåer

Trekker seg

Landslagslege Bendiksen erkjente at han har gjort en stor feil.

– Jeg er dypt ulykkelig for at jeg ikke oppdaget at et av stoffene i kremen ikke sto på dopinglisten, og for at jeg har satt Therese i en veldig vanskelig situasjon. Jeg er oppriktig fortvilet over denne situasjonen. Jeg har ikke gjort jobben min som lege. Jeg kjenner Therese som veldig rettskaffen. Det er utenkelig at hun ville brukt et stoff hun viste sto på dopinglisten, sa legen.

Torbjørn Skogstad. Leder i langrennskomiteen, forstår at det blir stilt spørsmål ved landslagets rutiner.

– Det er helt naturlig at et slikt spørsmål kommer, om tillit og rutiner, og om utøverne har tillit til vårt medisinske apparat. Nå har vi så langt konsentrert oss om å ta vare på de involverte. Vi har også vært opptatt av at dere skal bli kjent med saken, som er ganske fersk. Jeg ber om forståelse for at vi ikke har alle svar nå, sa han.

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Landslagslegen trekker seg:

Les også: Omdømmeekspert: – Saken vil ri Johaug som en mare

Delte reaksjoner

Kulturminister Linda Hofstad Helleland og idrettspresident Tom Tvedt uttrykte begge fortvilelse over dopingsaken.

– Norge er en stolt skinasjon. Dette er en trist dag for alle som er glad i norsk idrett, sa Helleland.

Fra internasjonalt hold var også reaksjonene mange torsdag. Den svenske langrennsstjernen Charlotte Kalla følte med Johaug.

– Beskjeden kom som en total overraskelse på meg. Jeg vil ikke tro det er sant det som har skjedd med Therese Johaug, en god venn og konkurrent. Jeg synes det er veldig trist at hun har havnet i denne situasjonen, sa hun til Expressen.

Les også: Gråtkvalt Johaug: – Jeg har null skyld i denne saken

Nå må vente Johaug i første omgang vente på at påtalenemnda i Antidoping Norge skal komme med sin innstilling til straff. Når den kan komme, er usikkert. Deretter vil domsutvalget avsi dom i saken.

Leder for kontroll og påtale i Antidoping Norge, Britha Røkenes, antyder overfor NTB at Johaug kan få sin straff først om to måneder.

VIDEO: Kowalczyk med stikk: – Dette medikamentet har en fin pakke:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært